FB pix hofjes Hoppen in Amsterdam - Artikelpost

hofjes Hoppen in Amsterdam

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1686 | Aantal woorden: 1353 | Datum: | 0 commentaar

 Iedereen kent natuurlijk Amsterdams bekendste attracties, zoals;  'het Van Gogh Museum, Madam Tussauds, de PC Hoofdstraat en de Rosse Buurt '. Maar Amsterdam heeft natuurlijk veel meer te bieden. Amsterdam barst bijvoorbeeld van de hofjes. Deze goed verscholen Amsterdamse pareltjes liggen verborgen in de Amsterdamse binnenstad en wachten erop, om door jouw ontdekt te worden!

Sommige hofjes zijn goed van de buitenwereld afgesloten, maar andere hofjes zijn voor iedereen toegankelijk en zeker een bezoekje waard.

Hofjes waren in vroegere tijden een soort van sociale woningbouw en bejaardenzorg in een.

De stichters van deze hofjes waren over het algemeen rijke kooplieden, die door middel van deze hofjes hun naam wilden vereeuwigen. Daarnaast wilde ze zich een plekje in de hemel verzekeren, door het liefdadige karakter hiervan. 

 

Het bekendste hofje in Amsterdam is natuurlijk het Begijnhof.

Het Begijnhof bevindt zich midden in het oude centrum, tussen de Kalverstraat, het Spui en de Nieuwezijds voorburgwal. Terwijl de ‘shopaholics’ zich in de Kalverstraat tegoed doen aan de vele winkeltjes, en de trams door de Nieuwezijds Voorburgwal razen, tref je in het Begijnhofje een oase van rust.

 

Het Begijnhof, oorspronkelijk geheel omsloten door water, werd in de 14e eeuw gesticht door de Begijnen. Het Begijnhof leek erg veel op een klooster. Het grote verschil was echter wel dat de vrouwen die er leefden, behalve dat ze ongehuwd moesten zijn en de gelofte van kuisheid moesten afleggen, geen andere geloften hoefden af te leggen. Ook waren ze vrij op elk willekeurig moment het Begijnhof uit te wandelen. Zij hadden bijvoorbeeld  geen gelofte van armoede afgelegd, dus konden ze de beschikking houden over hun eigen spulletjes.

 

Het beroemdste begijntje is wellicht Cornelia Arens. Haar laatste wens was om niet in de ontheiligde kapel op het terrein van het Begijnhof te worden begraven, maar in de goot. Na haar dood hebben ze toch besloten om haar in de kapel te begraven, maar de volgende ochtend lag haar kist in de goot. Dit schouwspel herhaalde zich nog tot twee maal aan toe en uiteindelijk hebben ze toegeven en besloten om haar in de goot te begraven.

 

Het Begijnhof is een gezellig hofje en zeker bij mooi weer een aanrader. Al is het alleen maar om een van de twee overgebleven houten huizen van Amsterdam te bezichtigen (het andere staat op Zeedijk nr. 1).

 

Een ander bijzonder hofje is het Huiszittendenweduwenhof of het Karthuizerhof, zoals het hofje ook wel wordt genoemd.

Het ontwerp van het Karthuizerhof komt van de stadsbouwmeester Daniel Stalpaert.

Op de plek van het huidige hofje werd in de 14e eeuw het klooster St. Andries-ter-Zaliger-Haven door de Kartuizer monniken gesticht. Deze Kartuizer monniken waren zeer streng levende monniken die het grootste gedeelte van de week in afzondering doorbrachten. In 1566 werd dit klooster verwoest door de Geuzen als onderdeel van de ‘’ alteratie woede’’ die gedurende deze tijd in de Lage Landen heerste. In 1649 besloten de toenmalige regenten van Amsterdam het stuk grond te kopen waar het klooster had gestaan en er een Huiszittenweduwenhof te bouwen.

Als je de Karthuizersstraat in komt lopen kan je de buitenkant van het Kartuizerhof al herkennen aan de kenmerkende houten witte wasrekjes. Hierom werd deze straat in vroegere tijden ook wel het Droogstokkenstraatje genoemd.

 

Een ander goed verborgen hofje in de Jordaan is het Claes Claeshofje. Oorspronkelijk bestond het Claes Claeshofje uit twee verschillende hofjes, het Zwaardvegershofje en het vroegere Anslo Hofje. In de jaren ‘60 van de vorige eeuw begonnen ze met de restauratie van het hofje. Dit was ook hard nodig, omdat het hofje door een leegstand van 20 jaar zwaar in verval was geraakt. Het Claes Claeshofje is vernoemd naar de lakenhandelaar Claes Claeszoon Anslo. Deze handelaar had drie huisjes in een tuin achter de Egelantiersstraat waar hij vanaf 1615 oude van dagen van gratis onderdak voorzag, later heeft het hofje zich sterk uitgebreid.

 

Op nr. 50 in de Egelantierstraat kan je nog het familiewapen van de Claes Claesz Anslo terugvinden. Je kan het Claes Claeshofje via twee ingangen bezichtigen, namelijk via de een smal gangetje in de Egelantiersstraat en de Eerste Egelantiers Dwarsstraat.

 




Dus als je eens een keer zin hebt in iets anders dan de standaard attracties van Amsterdam, neem dan een kijkje in een van de vele hofjes van Amsterdam en je zal zeker aangenaam verrast worden!

 

 

 

Over de Auteur

Reinier Meijer is behalve gids bij GETevents ook een groot Amsterdam liefhebber!

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel Kenwoorden



Top Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[199 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[95 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo