Zelf sushi maken: enkele valkuilen

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: rotflmao
Gezien: 2200 | Aantal woorden: 639 | Datum: Sat, 15 Oct 2011 | 0 commentaar

Sushi to Go, Narita Airport Sushi is een Japanse lekkernij die de laatste jaren ongekend populair aan het worden is in Nederland. Naast de reeds bestaande Japanse restaurants bieden steeds meer Chinese en andere Aziatische restaurants tegenwoordig ook sushi aan en in de grote steden vind je zelfs tientallen speciale sushi restaurants. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer mensen zelf de keuken in duiken om wat sushi in elkaar te knutselen. Hoewel sushi niet zo heel lastig te maken is, zijn er toch een aantal dingen waar het vaak mis gaat voor de beginnende sushi chef. Daarom hieronder een overzicht van dingen om op te letten als je zelf met sushi aan de slag gaat.

Sushi rijst

Veel mensen denken dat dat ze voor sushi willekeurige rijst uit de supermarkt volgens de instructies op de verpakking kunnen koken en dat het ze er dan meteen sushi van kunnen rollen. Dat is dus niet zo. Ten eerste zul je speciale Japanse rijst moeten gebruiken, omdat hier een stof in zit die de sushi plakkerig maakt. Gebruik je deze plakkerige rijst niet, dan zal je sushi snel uit elkaar vallen. Ten tweede zul je ook een aantal ingrediënten moeten toevoegen, zoals Japanse rijstazijn, mirin en zout. Vooral de rijstazijn en mirin, een Japanse alcoholische drank, worden nogal eens vergeten. Zonder deze twee zal de sushi echter niet eens naar sushi smaken!

Rauwe vis

Aangezien de meeste mensen weten dat bij sushi rauwe vis gebruikt wordt, maken ze de fout dat alle in sushi gebruikte vis rauw hoort te zijn. Ook dat is niet zo. In tegendeel, want heel veel vis wordt juist gekookt of gebraden voordat deze in sushi gebruikt kan worden. Het beste kun je kijken waar de vis vandaan komt. Zoetwatervissen, dus uit de meren en rivieren, moet altijd gebraden of gekookt worden om de voor de mens schadelijke parasieten te doden. De meeste zeevissen kunnen dan weer wel rauw gegeten worden, maar ook hier zijn er enkele uitzonderingen zoals bijvoorbeeld de makreel die erg snel bederft. Informeer je dus goed welke vissoort je wel en niet rauw kunt eten voordat je in de keuken met sushi begint!

Soorten sushi

Een ander misverstand over sushi is dat het enkel gerold kan worden met een velletje zeewier er omheen. Nu is het zo dat deze soort sushi, ook wel maki genoemd, verreweg de meest bekende is, maar er zijn daarnaast nog heel veel andere soorten. Zo is er sushi in de vorm van een bolletje met daarop een stukje vis, vierkante of rechthoekige sushi die wel wat wegheeft van een stukje taart, en zelfs sushi in gefrituurde tofoe die lijkt op een oliebol. Bovendien zij er behalve kleine hapjes ook hele kommen met sushi rijst, vis en groente die niet eens lijken op de welbekende sushirollen. Kortom, ga je dus met sushi aan de slag in de keuken maar wil je niet net als iedereen aan het rollen, kijk dan eens naar de vele andere soorten!

Wil je meer weten over sushi, kijk dan eens op Oversushi.nl, de grootste sushi site van Nederland met ook een uitgebreid overzicht van sushi restaurants in Nederland en België.

 



Over de Auteur

Oversushi.nl is een informatieve website over sushi

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Jouw naam:


Jouw email:


Commentaar

Type de code over die je hieronder ziet (beveiliging tegen Spam en geautomatiseerde aanmeldingen)

Visual CAPTCHA


Artikel Kenwoorden



Top Auteurs

gerardkempers
[173 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[98 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[80 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed
bvvught
[61 geplaatste Artikelen] feed
JennyL
[59 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo