Hulp zoeken bij psycholoog of coach?
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Psycholoog-Jan-Schrans | Via Artikel Post
Gezien: 1048 |
Aantal woorden: 622 |
Datum: Sun, 18 Sep 2011 |
0 commentaar
Waarvoor stap je naar een psycholoog?
Voor veel mensen is het leven niet eenvoudig. Maar met enig doorzettingsvermogen en de hulp van vrienden of familie lukt het wel. Een aantal psychologische problemen echter vereisen professionele hulp. Daartoe kan men beroep doen op een psychologenpraktijk. Men kan er terecht met een vraag naar concreet advies of met heel vage klachten.
Een psychotherapeut kan zich beperken tot een coachen met tips en adviezen. Of hij kan een psychotherapie aanbevelen en starten. Ook bij relatief vage of complexe klachten zoals postnatale depressie of manisch depressief symptomen of bijvoorbeeld angstaanvallen kan een eenvoudig advies en raadgevingen veel oplossen.
Het is echter noodzakelijk dat men een psychotherapie start als deze concrete hulp onvoldoende blijkt. Anders riskeert men dat deze of andere psychologische problemen in een andere vorm of heftiger terugkeren. Waarbij de hulpvrager dan geneigd is allerlei alternatieve genezers op te zoeken die zijn geldbuidel lichter maken maar zijn problemen verzwaren. Sommigen beperken zich tot medicatie, die ze levenslang nemen. Het alternatief van levenslange medicatie slikken is evenmin opbeurend.
Als psychotherapie onafwendbaar is…
Voor complexe en oude psychologische problemen biedt psychotherapie een oplossing. Zoek best een psycholoog met een langdurige postgraduaatopleiding en genoeg ervaring. Want psychotherapie is deels een 'ambacht', deels een kunst, die drijft op gedrevenheid, kunde en intuïtie.
Want het komt heel vaak voor dat er onder eenvoudige problemen een dieperliggende, taaie en ingewikkelde problematiek schuilgaat. Wat ogenschijnlijk vlug op te lossen is met enkele rake tips vereist dan een doorgedreven psychotherapie. Het is aan de psycholoog om dit te diagnosticeren en aan te pakken. Coaching zou in dit geval jammerlijk mislukken.
Begeleiden en psychotherapie
Uit voorgaande mag duidelijk zijn dat coachen het geven is van directe oplossingen voor eenvoudige psychologische problemen. Analytische psychotherapie echter gaat verder en dieper. Niet het antwoorden op vragen van de patiënt maar het laten spreken van de patiënt staat hier centraal. De psychotherapeut geeft geen advies maar laat de patiënt via zijn verhaal ertoe komen dat hij uiteindelijk zichzelf adviseert, zijn eigen leven in handen neemt.
Dat heeft als gevolg dat de patiënt echt luistert naar zichzelf. Naar zijn versprekingen, dromen, steeds terugkerende situaties waarin hij buiten de spreekkamer verzeild geraakt. En dat hij die langzamerhand begint te begrijpen, er een patroon in terugvindt. De tussenkomsten van de psycholoog leren hem zo zich anders te voelen en te gedragen. De lasten nemen af.
Patiënt neemt de therapie zelf in handen
In plaats van zich te laten behandelen, behandelt de hulpvrager zichzelf. Hij wordt als het ware zijn eigen psychotherapeut door zich toe te laten vrij te spreken. Voor veel mensen is dit een bevrijdend gevoel in de therapie, waardoor men zich na verloop van tijd van vele ketenen in zijn leven bevrijdt.
Over de Auteur
Psycholoog heeft twintig jaar ervaring met diverse psychologische problemen als systeemtherapeut, analist en psychodramaturg. In een eigen psychologenpraktijk vlakbij Waregem. Zowel een eenmalige kennismakingsgesprek als coachen en psychotherapie behoren tot het aanbod. Psycholoog Jan Schrans.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: 5.0
Login om te stemmen