FB pix Waarom is opstaan eigenlijk zo moeilijk? - Artikelpost

Waarom is opstaan eigenlijk zo moeilijk?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 488 | Aantal woorden: 928 | Datum: | 0 commentaar

Waarom is het ‘s ochtends zo zwaar om uit bed te komen? Je zou toch zeggen dat je juist uitgerust bent na zo’n goede nachtrust. Toch is het dit voor veel mensen elke ochtend weer een hele opgave. Wanneer dat nare geluid van de wekker weer door je oren dendert en jij weer de zoveelste wekker tegen de muur smijt zodat je nog even vijf minuten kunt blijven liggen. Vervolgens word je een uur later weer wakker en moet je je haasten om nog enigszins op tijd op het werk of op school te komen.




Maar waarom is het zo moeilijk om ‘s ochtends uit bed te komen? En wat kun je hier aan doen? Wij leggen het uit!

Opstaan en het slaap-waakritme

Volgens de slaapspecialisten wordt slecht opstaan over het algemeen veroorzaakt door een chaotisch slaap-waakritme. Dit slaap-waakritme kan worden aangetast onder de activiteiten die je in de avond uitvoert. Denk bijvoorbeeld aan te laat naar bed gaan door een zware training, het leren van een moeilijke toets of het spelen van een intensief spel. Echter is te laat naar bed gaan niet de enige reden van een slecht slaap-waakritme. Het kan namelijk ook voorkomen dat je op tijd naar bed gaat, maar niet goed kunt inslapen of niet diep genoeg slaapt. Dit kan veroorzaakt worden door het kijken van TV, even op je smartphone kijken of een lichamelijk sport. Verder spelen cafeïne houdende middelen ook een grote rol bij een slechte nachtrust. Je slaap-waakritme verschuift namelijk meer naar de nacht, in plaats van naar de avond.

Slaaphormoon

Het slaaphormoon melatonine speelt een grote rol bij een goede nachtrust. Door melatonine worden we meer moe naar mate het steeds later wordt. De aanmaak van dit hormoon wordt beïnvloed door blootstelling aan licht. Wanneer het donker wordt bereid ons lichaam melatonine voor om te gaan slapen gedurende de nacht, maar licht zorgt ervoor dat de aanmaak van deze stof onderdrukt wordt. Daarom is het ook zo slecht om tot de late uurtjes TV te kijken of nog even te Whatsappen terwijl je in bed ligt. Je wordt dan namelijk rechtstreeks blootgesteld aan een fel licht. Het is een tip om minimaal een uur voor het slapen gaan alle lichten te dimmen en alle schermen uit te zetten. Lees eens een boek, in plaats van de ondertiteling op TV.

Meer slaap nodig?

 

Een volwassen mens heeft ongeveer 8 uur slaap nodig, variërend per individu. Als je wekker om 6:00 uur gaat, moet je dus uiterlijk om 22:00 uur naar bed gaan. Je valt natuurlijk niet meteen in slaap, dus eigenlijk moet je nog eerder naar bed. Wanneer je dus om 00:00 uur naar bed gaat, verleg je het slaap-waakritme dus met twee uur, terwijl je wekker wel gewoon om 6:00 uur gaat. Je lichaam is dus simpelweg niet genoeg uitgerust om er weel een hele dag tegenaan te kunnen. Daarnaast is je melatonine gehalte nog te hoog doordat je slaap-waakritme twee uur verschoven is. De aanmaak van melatonine stopt namelijk ook automatisch om je weer voor te bereiden op de volgende dag. Maar je wekker gaat twee uur te vroeg en je lichaam nog gewoon in slaapstand!

Over de Auteur

Sanne Vermeulen

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel Kenwoorden



Top Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[199 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[95 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo