3 praktische tips voor zelfstandige ondernemers - Artikel Post - Artikel Marketing

3 praktische tips voor zelfstandige ondernemers

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 156 | Aantal woorden: 597 | Datum: | 0 commentaar

Begin je net als zelfstandig ondernemer? Dan zijn er een hoop dingen om rekening mee te houden. Van belastingzaken tot een strak ondernemingsplan en van de administratie tot klanten werven. Deze praktische tips helpen je een vliegende start te maken als zelfstandig ondernemer.

Voorkom wanbetalers

Als beginnende zelfstandige heb je nog niet veel vaste klanten. Diegenen die je wel binnenhaalt, wil je logischerwijs te vriend houden. Het moet echter niet zo zijn dat deze klant jou aan het lijntje houdt. “De betaling? Ach ja, die komt volgende week wel, maak je geen zorgen.” De eerste keer zul je hier wellicht genoegen mee nemen, maar wat als een week verandert in een maand en een maand in drie maanden? Ondertussen moeten jouw leveranciers, de hypotheek en de overige vaste lasten wel gewoon betaald worden. De moraal van het verhaal: wees van begin af aan zakelijk.

Bedrijfsauto? Shortlease!

Wanneer je net voor jezelf aan de slag gaat, zie je een schitterende toekomst glooien. Echter, het blijft natuurlijk altijd een sprong in het diepe. Je hebt je goed voorbereid, hebt de markt verkend, maar toch kan het gebeuren dat jouw onderneming het niet blijkt te redden. Daarnaast zul je in het begin weinig budget hebben voor grote investeringen. Een bedrijfswagen nodig? Die kun je niet zomaar even aftikken. En voor een lease-auto dien je in veel gevallen een jaarrekening te overleggen. Hierover beschik je natuurlijk nog niet, aangezien je pas net van start bent gegaan.

Shortlease kan in dit geval uitkomst bieden. Je least een auto, waarvan je de overeenkomst na de eerste maand vaak per dag dan wel per week kunt opzeggen. Zo loop je geen financieel risico. Je weet vooraf wat de kosten zijn en wanneer deze onverantwoord dreigen te raken, zeg je gewoon het contract weer op.

De btw-aangifte niet ‘vergeten’

Toen je nog voor een baas werkte, zag je iedere maand op je loonstrook terug hoeveel loonbelasting er van je brutosalaris naar de Belastingdienst was overgemaakt. Nu je als zelfstandige aan de slag gaat, krijg je echter ineens met twee andere vormen van belasting te maken. Over de belastbare winst - je bruto inkomen minus diverse aftrekposten, belangrijk om dit uit te zoeken - betaal je inkomstenbelasting. Dit kun je eens per jaar doen, maar dan ben je een groot bedrag in een keer kwijt. Verstandiger is om dit maandelijks of per kwartaal over te maken.

Daarnaast betaal je btw over de diensten die je levert. Deze belasting bereken je in eerste instantie door aan je klanten, maar moet je per kwartaal overmaken naar de fiscus. Dat wil zeggen: je betaalt de som van alle door jou gefactureerde btw-bedragen uit het voorgaande kwartaal, waarvan je de btw die je zelf hebt betaald - bijvoorbeeld aan leveranciers - weer mag aftrekken. Hierover krijg je ruim voor het eind van ieder kwartaal netjes een herinnering van de Belastingdienst. Vergeet je btw-aangifte niet, ook wanneer je in het begin nog niets aan te geven hebt. Zelfs wanneer je niets hebt verdiend, dien je als zzp’er namelijk btw-aangifte te doen. Ben je te laat? Dan kost je dit een boete van ongeveer €65,-. Zonde van het geld natuurlijk!Over de Auteur

Door Frank

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Commentaar


Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[223 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[172 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[124 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo