FB pix 5 tips voor ondernemers in het MKB - Artikelpost

5 tips voor ondernemers in het MKB

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 417 | Aantal woorden: 832 | Datum: | 0 commentaar

Je hebt je eigen MKB bedrijf en alle processen verlopen niet altijd even soepel. Je bent soms het gevoel van overzicht kwijt. Ook besteed je teveel tijd aan bepaalde taken. Je kan wel wat hulp gebruiken. Met deze 5 tips ben je al snel weer echt de baas van je eigen bedrijf!

1: Automatiseer je boekhouding

Schaf goede boekhoudsoftware aan. Deze tip is echt essentieel. Vaak kost de boekhouding onnodig veel tijd. Doe jezelf een lol en koop een goed softwarepakket voor het bijhouden van je boekhouding. Alle administratieve taken kan je met een goed pakket automatiseren. Zo houd je beter overzicht, maak je minder fouten en bespaar je veel tijd. 

2: Schrijf een duidelijk ondernemingsplan

Zet op papier waar je bedrijf voor staat. Bepaal welke kant je op wilt. Maak een overzicht van je doelen op korte en lange termijn. Je kan hierbij gebruik maken van de SMART methode. Deze methode houdt in dat doelen altijd specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden zijn. 

3: Investeer in goed personeel

Het inhuren van mensen is een behoorlijke kostenpost. Bespaar hier echter niet op. Het inhuren van goedkope, maar nauwelijks ervaren mensen kan uiteindelijk duurder uitpakken dan het inhuren van wat duurder, maar ervaren personeel. Naast opleiding en ervaring moet je ook kijken naar een persoonlijke klik. In een klein MKB bedrijf zal je regelmatig met elkaar op de werkvloer staan en is een goede band met je personeel essentieel. 

4: Neem op tijd vakantie

Als je een eigen MKB bedrijf runt heb je vaak de neiging om altijd aanwezig te zijn. Je wilt voortdurend controle uitoefenen en alle ballen in de lucht houden. Het risico op een burn-out ligt dan om de hoek. Neem dus op tijd een dag vrij of boek een vakantie. Zo kan je rustig op adem komen en weer fris naar je bedrijf kijken bij terugkomst. 

5: Raadpleeg een coach

Je runt je bedrijf in je eentje en hoopt dat je het allemaal goed doet. Je personeel lijkt tevreden en ook de uitgezette koers lijkt goed. Toch heb je soms twijfels en je weet niet goed bij wie je hiermee terecht kunt. Een bedrijfscoach kan je helpen bij het in kaart brengen van je onzekerheden en je op een andere manier naar je bedrijf laten kijken.Over de Auteur

Door mijn jarenlange ervaring als ondernemer in het MKB heb ik veel ervaring en kennis opgedaan. In deze blog deel ik mijn tips.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[206 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[104 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo