FB pix Als je gebeld wordt door headhunters... - Artikelpost

Als je gebeld wordt door headhunters...

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1891 | Aantal woorden: 706 | Datum: | 0 commentaar

 
Stel… je neemt de telefoon op, en aan de andere kant van de lijn vraagt een headhunter of je interesse hebt in een andere baan. Voor sommigen een droom, voor anderen een angstaanjagende gedachte.
Het gebeurt altijd onverwacht, een headhunter belt een potentiële kandidaat onaangekondigd en vaak op een moment dat het niet uitkomt. Maar een nieuwe baan bespreek je  liever niet terwijl je collega met één oor mee zit te luisteren. Daar is dit artikel voor geschreven, zo weet je wat je moet doen als straks, vandaag of volgende week zich een headhunter aan de andere kant van de lijn bevindt.

Waarom belt de headhunter?

Wie geen ervaring heeft met headhunters denkt vaak dat headhunters bellen om iemand een baan aan te bieden. Helaas is dit meestal niet het geval. Een headhunter belt vaak om een eerste contact te maken. Dit doet hij bij een aantal kandidaten om zo te kijken wie geschikt is voor de baan. Dat betekent dus dat de headhunter nog een aantal mensen heeft benaderd die, net als jij, geschikt zouden kunnen zijn voor de baan. 

Daarna zal de headhunter via de telefoon of de e-mail peilen welke kandidaten eventueel geïnteresseerd zijn in de baan als zij die aangeboden zouden krijgen. Aangezien niet iedereen geschikt is voor de baan, en niet iedereen de baan zal willen, zal de headhunter de lijst verkorten tot een shortlist met mensen die echt geschikt zijn en die de baan zouden aannemen.

Omgaan met de headhunter
Ook al biedt een headhunter niet direct een baan aan (zie hierboven), toch kan het vaak helpen als je doet alsof het wel zo is. Blijf dus zo formeel en beleefd mogelijk. Op deze manier is het mogelijk om je te onderscheiden van de andere kandidaten met een vergelijkbare achtergrond. Verder is het verstandig om wat van de headhunter te weten te komen: Vraag waar hij werkt, wat zijn specialisatie is en wat de positie in zou houden. Op deze manier kom je wat meer te weten over de headhunter zelf en de eventuele baan.
 
Het eerste gesprek
Headhunters geven zelden aan wanneer ze zullen bellen; ze bellen gewoon. Dit kan soms enige paniek veroorzaken als iemand niet goed voorbereid is op een dergelijk gesprek. Maak je geen zorgen. De headhunter wil slechts weten of je geïnteresseerd bent in de baan en of je geschikt bent. Maar de grote vraag is waarschijnlijk: hoe komt de headhunter aan mijn gegevens?

Meestal is het antwoord op deze vraag onschuldig:  een collega of een kennis heeft jouw contactgegevens doorgegeven en op basis daarvan wordt je benaderd. Daarnaast kan het zijn dat de headhunter je gegevens heeft gevonden via social media zoals LinkedIn. Mocht je het graag willen weten, dan kan je een headhunter gewoon vragen waar hij jouw gegevens vandaan heeft. Zodra dit is opgehelderd kan je rustig het gesprek voortzetten.

Terugbellen kan ook
Omgeving heeft een grote invloed op het gesprek. Als men zich niet prettig voelt, zal het gesprek ook heel anders lopen. Het is logisch dat het telefoontje van een headhunter niet op je werkplek wil aannemen. De makkelijkste manier om dit op te lossen is door te vragen of de headhunter je op een ander moment terug zou kunnen bellen.  Een goede headhunter zal dit begrijpen en je terugbellen op een moment dat dit uitkomt.
Naast het voorkomen van een ongemakkelijk gesprek, heeft het later terugbellen nog een ander voordeel: je krijgt de kans om je te verdiepen in het headhunters bedrijf en de besproken positie. Zo kan je nog eens naar je CV kijken en bijpassende voorbeelden bedenken om een goede indruk te maken op de headhunter.


Over de Auteur

Francesca Steen is afgestudeerd in journalistiek en schrijft artikelen die te maken hebben met carrière en het zakenleven.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: 5.0
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[204 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo