Ambachten komen en gaan - Artikel Post - Artikel Marketing

Ambachten komen en gaan

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 226 | Aantal woorden: 429 | Datum: | 0 commentaar

 

Definitie van een ambacht

Wat definieert een ambacht precies? Bij een ambacht werk je met je handen. Je handen heb je nodig om je product/dienst te bewerken en dus je beroep uit te kunnen oefenen. Vaak maak je gebruik van gereedschap, processen of middelen om je ambacht uit te kunnen voeren.

Zonder ambachten draait onze samenleving niet

Veel ambachten blijven onmisbaar. Kappers, dakdekkers, hoveniers, timmermannen, stratenmakers, bakkers, schoenmakers en mensen uit de horeca. Vaak hebben ambachten een stoffig imago. Maar het juist mooi als je consequent een goed resultaat neer kunt zetten mogelijk gemaakt door handwerk. Ambacht staat voor kwaliteit, creativiteit, passie en maatwerk. Deze 4 punten onderscheiden zich van de opkomende automatisering en mechanisering die plaatsvindt. Een kapper zal daar geen last van hebben. Wel neemt de onderlinge concurrentie toe, doordat de kwaliteitsnorm stijgt.

Oude ambachten dreigen te verdwijnen

In Nederland dreigen veel oude ambachten langzaam te verdwijnen. Veelal worden deze ambachten overbodig gemaakt door automatisering en mechanisering uit handen genomen. Een aantal oude ambachten zijn inmiddels al verdwenen, zonder dat de specifieke kennis behouden is. In veel gevallen is de kennis niet eens meer te achterhalen. En dat is natuurlijk zonde. Laten we ervoor zorgen dat dit niet bij de ambachten gebeurd die nog volop in bloei staan. Hoe kunnen we voorkomen dat ambachten niet uitsterven?

Overdragen van ambachten

Ambacht kan niet voortbestaan zonder overdracht. Van generatie op generatie is eeuwenlang kennis overgedragen. Belangrijke kennis die bij overdracht anders verloren ging. Onze samenleving leeft minder dan vroeger van ambachten. Waar vroeger bijna alles ambacht was is dat vandaag de dag niet meer zo. Toch is het belangrijk om de kennis van de verdwenen ambachten te behouden. Dit kan alleen door kennis en kunde over te brengen door goede vakscholen of leermeesters.

Elk beroep beleeft hoogtijdagen en verdwijnt

Waar de melkboer in de jaren 60 en 70 nog geheel het dorp voorzag van melk, verdween het beroep snel toen de supermarkten opkwamen. Beroepen die nu booming zijn zoals software- of app-ontwikkelaars kunnen over 40 jaar heel anders eruit zien of zelf verdwenen zijn. Het belangrijkste is dat we flexibel blijven om te innoveren en zoveel mogelijk kennis blijven behouden.Over de Auteur

Marien

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[245 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[172 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[124 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo