Casemanager verzuim: alles wat je moet weten over dit beroep
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: BrianA | Via Artikel Post
Gezien: 342 |
Aantal woorden: 1166 |
Datum: Tue, 20 Aug 2024 |
0 commentaar
Als een medewerker langdurig ziek is, heeft de werkgever de taak om samen met hem of haar te werken aan re-integratie. In hoeverre dit mogelijk is, hangt volledig af van de situatie. Omdat er voor het verzuim niet altijd een kant-en-klare oplossing is, wordt aanbevolen om externe experts in te schakelen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een casemanager verzuim. Maar wat is een casemanager eigenlijk precies? Welke taken heeft hij? En waar moet je aan denken als je zelf graag dit beroep zou willen uitoefenen? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten.
Wat doet een casemanager verzuim?
Werkgevers zijn in veel gevallen verplicht om een casemanager verzuim aan te stellen. Hier is dan ook veel vraag naar. Hetgeen duidelijk te zien is als je de vacatures casemanager bij jou in de buurt onderzoekt. Bovendien is het werk van een casemanager erg divers. Er zijn verschillende soorten casemanagers. In dit geval spreken we dus over hun rol bij verzuim, maar ze kunnen ook in andere situaties worden ingeschakeld. Ze dienen eigenlijk als tussenpersoon tussen de werkgever en werknemer. Een onafhankelijke partij die voor de belangen van beide partijen opkomt.
Een casemanager verzuim wordt opgeroepen zodra er sprake is van langdurig verzuim van een medewerker. Hierbij gaat het dus om een verzuim van zes weken of langer. Hij speelt een belangrijke rol in het re-integratieproces en is een vast aanspreekpunt voor de werkgever, arboarts, de medewerkers en andere arboprofessionals.
Een casemanager verzuim heeft de volgende taken:
-
Documenteren van gemaakte afspraken tussen de werkgever en de werknemer. Ook wordt hierin de informatie van de bedrijfsarts opgenomen.
-
De casemanager is het aanspreekpunt voor alle betrokkenen. Dit geldt dus voor zowel de bedrijfsarts als de werkgever en de werknemer en eventueel anderen die bij het proces betrokken zijn of waren.
-
Zorgen dat alles volgens de boekjes gebeurt. Hierbij worden de verplichtingen van zowel de werkgever als de werknemer nagegaan.
-
Na afloop worden er ook evaluatiegesprekken gevoerd met alle betrokkenen.
Wees je er wel van bewust dat een casemanager verzuim geen arts is. Het is dus niet toegestaan om als casemanager vragen te stellen over het medische deel. Wel mag er gevraagd worden hoe lang de medewerker waarschijnlijk zal verzuimen, maar er hoeven geen details gegeven te worden over de aard van de klachten. De bedrijfsarts mag hier ook geen gedetailleerde informatie over geven. Enkel de informatie die noodzakelijk is voor de werkgever om te weten.
Casemanager worden: past dit bij mij?
Vraag je je af of het beroep van casemanager bij je past? Houd er dan rekening mee dat bepaalde persoonlijkheidskenmerken van belang zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan goede sociale vaardigheden. Je dient als klankbord voor verschillende partijen. Hoge sociale vaardigheden zijn dan ook van essentieel belang. Daarnaast moet je ook ondernemend zijn en soms het initiatief nemen om bepaalde taken uit te voeren. Vraag jezelf af of dergelijke leidinggevende taken aan jou besteed zijn.
Over de Auteur
Als casemanager verzuim deel ik graag mijn kennis en ervaring in deze blog.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen