FB pix De transitievergoeding in het sociaal plan - Artikelpost

De transitievergoeding in het sociaal plan

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1192 | Aantal woorden: 363 | Datum: | 0 commentaar

Het ontslagrecht is een jaar geleden ingrijpend gewijzigd. Er is een wettelijke ontslagvergoeding in het leven geroepen - de 'transitievergoeding' - die de voorheen geldende richtlijn - de 'kantonrechtersformule' - vervangt. De transitievergoeding is (veel) lager dan de kantonrechtersformule. Bij collectief ontslag met een sociaal plan, proberen vakbonden nog altijd de kantonrechtersformule als uitgangspunt aan te houden.

Ontslag brengt vele negatieve gevolgen met zich mee. Behalve het (vervelende) verlies van de vaste werkkring, valt ook te denken aan dreigend financieel nadeel in de vorm van inkomstenderving en pensioenschade. De transitievergoeding vormt slechts een kleine pleister op de wonde. Arbeidsjuristen zijn volgens een recente enquête in meerderheid van mening dat de transitievergoeding (doorgaans) onvoldoende is om de negatieve gevolgen van ontslag te ondervangen. In de praktijk wordt bij een beëindiging met wederzijds goedvinden nog altijd onderhandeld over een hogere ontslagvergoeding. Daarbij is leidend dat de ontslagvergoeding in een beëindigingsovereenkomst gelijk is aan de transitievergoeding plus de afkoopsom. Die laatste is het bedrag dat werkgever bereid is te betalen om de werknemer af te laten zien van zijn verweerrechten. De hoogte hiervan kan fors uiteenlopen, afhankelijk van de achtergronden van de zaak.

Bij collectief ontslag aan de hand van een sociaal plan is minder gebruikelijk dat de vergoeding de transitievergoeding plus een afkoopsom bedraagt. Bonden proberen, wanneer de financiële situatie van de werkgever dit toelaat, onverminderd in te zetten op de kantonrechtersformule. Daarin komt een C-factor voor die uiteen kan lopen en onderwerp van onderhandelingen is. De praktijk heeft het eerste jaar sinds de wijziging van het ontslagrecht geleerd dat een bedrijf dat financiëel redelijk gezond is en tot collectief ontslag over wil gaan wegens reorganisatie, de vakbonden meestal niet mee krijgt als de eis om de vergoeding te bepalen aan de hand van de kantonrechtersformule niet ingewilligd wordt.Over de Auteur

Mr. De Graauw is werkzaam als ontslagjurist bij De Graauw Legal Services. Hij specialiseert zich in het begeleiden van werknemers die met ontslag met een vaststellingsovereenkomst, ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd, of sociaal plan te maken krijgen.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[206 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[104 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo