Digitaal Solliciteren: de voor- en nadelen op een rijtje
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Rolf Timmerman | Via Artikel Post
Gezien: 710 |
Aantal woorden: 520 |
Datum: Mon, 28 Nov 2022 |
0 commentaar
Sinds de corona pandemie komt het fenomeen digitaal solliciteren voor. En niet alleen tijdens de corona pandemie kozen bedrijven massaal voor deze vorm van solliciteren, maar ook nu zien steeds meer bedrijven het gemak van digitaal solliciteren is. Als je als werknemer zelf uit Zwolle komt en je solliciteert bij een uitzendbureau uit Heerenveen, dan is digitaal solliciteren gemakkelijker dan op en neer gaan.
Daar waar eerder nog gevreesd werd dat een digitale sollicitatie slechts een surrogaat was, is men er toch wel steeds meer van overtuigd geraakt dat het (heel goed) werkt.
Hoewel digitaal solliciteren voor zowel werknemer als werkgever voordelen kent, moeten ook de nadelige effecten niet onderschat worden. In dit artikel sommen we de voor- en nadelen dan ook op.
Voordelen voor werknemer
Voor de werknemer heeft digitaal solliciteren een aantal voordelen. Hierdoor hoeft de werknemer namelijk niet naar het bedrijf te komen, dit scheelt tijd en brandstof voor de sollicitant. Echter, ook is het vaak makkelijker plannen voor beide partijen.
Tot slot is het voor mensen die (tijdelijk) woonachtig zijn in het buitenland gemakkelijker om digitaal te solliciteren.
Voordelen voor werkgevers
Voor werkgevers heeft digitaal solliciteren natuurlijk ook voordelen. Allereerst is het hierdoor niet noodzakelijk om een geschikte en grote ruimte te reserveren. Daarnaast laat de praktijk zien dat men vaak wat flexibeler is bij het maken van een sollicitatieafspraak.
Met behulp van tools als Teams of Zoom kan een werkgever een uitstekende indruk krijgen van de sollicitant en daardoor is het van belang dat je je net zo voorbereid als dat je zou doen op een fysiek sollicitatiegesprek. Zorg dat je passend gekleed bent en dat je jezelf voorbereid op lastige vragen.
Nadelen voor werknemers
Uiteraard zitten er ook nadelen verbonden aan digitaal solliciteren. Een fysiek sollicitatiegesprek vindt natuurlijk vaak plaats op locatie, waardoor je direct een indruk krijgt van de omgeving waarin je komt te werken. Daarnaast krijgt een werkgever net even wat meer informatie over jou waardoor hij beter kan beoordelen of jij in een organisatie past.
Nadelen voor werkgevers
Uiteraard heeft het voor werkgevers ook nadelen om digitaal te solliciteren. Je krijgt een minder goed beeld van de sollicitant en je bent afhankelijk van techniek. Ondanks dat wij in een relatief modern land wonen kan het zijn dat een verbinding niet helemaal stabiel is, en dat is natuurlijk zonde.
Digitaal solliciteren: per vakgebied wisselend succes
In de praktijk blijkt dat het digitaal solliciteren in sommige vakgebieden uitstekend werkt. In de IT is het bijvoorbeeld zeer gebruikelijk maar ook bij werken in de techniek is digitaal solliciteren gebruikelijk. Bij vakgebieden waar digitaal solliciteren minder succesvol lijkt is bijvoorbeeld in de horeca of in de retail.
Over de Auteur
Passie voor recruitment. Ik vind het leuk om mensen te helpen aan een passende baan.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen