Een eigen horecaonderneming starten
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: kimberleyjoy | Via Artikel Post
Gezien: 1389 |
Aantal woorden: 437 |
Datum: Wed, 26 Oct 2011 |
0 commentaar
Veel mensen met een hart voor de horeca dromen ervan een eigen bedrijfje te beginnen. Lekker eigen baas van een bedrijfje dat je zelf hebt opgebouwd. Maar waar moet je eigenlijk allemaal aan denken?
Bedrijfsplan
Allereerst is het zeer belangrijk om je eigen bedrijfsplan te schrijven. Dit is niet makkelijk, maar wel noodzakelijk. In een marketingplan moet de onderneming en ondernemer worden beschreven en daarnaast moet het een marketingplan en een financieelplan bevatten. Het kan nuttig zijn om een workshop te volgen om een ondernemingsplan te schrijven of hulp te krijgen van iemand, want dit ondernemingsplan heb je weer nodig als je naar de bank en naar de makelaar gaat.
Een pand zoeken
In Nederland zijn verschillende makelaars actief die alleen horecapanden verhuren of verkopen. Zo heb je veel keuze en daarnaast kan zo’n makelaar je goed adviseren. Daarnaast kan het ook nuttig te hebben om connecties te hebben met horecaondernemers in de stad waar je wilt beginnen. Zij weten alles wat er speelt en wie weet weten zij nog een leuk pandje voor jou. Denk wel altijd goed over na of het realistisch is dat je de huurprijs van een bepaald pand wel terug kunt verdienen.
De bank
Als je een leuk pand op het oog hebt kun je naar de bank om een lening aan te vragen. In deze tijd is dat best lastig, zorg daarom voor een zeer goed ondernemingsplan. Ook is het belangrijk een goede inschatting van de kosten te maken, denk hierbij ook aan eventuele goodwill en de horeca inrichting en eventuele verbouwingen.
De brouwer
Heb je alles rond moet je contracten gaan sluiten met een brouwer. Veel huurpanden zijn van een brouwer en dan heb je dus weinig te kiezen en een zeer slechte onderhandelingspositie. Je zult het dan toch met die ene brouwer moeten doen. Heb je echter nog geen brouwer, kun je zelf een brouwer kiezen.
Als dit allemaal rond is kun je starten met je onderneming. Echter ben je natuurlijk nog lang niet klaar. Er moet nog genoeg geregeld worden, zoals het horeca meubilair, de marketing en personeel.
Over de Auteur
Ik schrijf artikelen over uiteenlopende onderwerpen.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen