FB pix Een eigen zaak - Artikelpost

Een eigen zaak

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1861 | Aantal woorden: 817 | Datum: | 0 commentaar

Zelfstandig worden

Visitekaartjes uitdelen en klantenkaarten maken voor je klanten behoren allemaal tot de dagelijkse werkzaamheden van de ondernemer. Een levensstijl die je wel ziet zitten. Maar werken in loondienst zorgt voor een stabiel inkomen en brengt een pak minder zorgen met zich mee. Je hebt vaste werkuren en je kan eenvoudig vakantie plannen. Nu is dit toch niet voor iedereen weggelegd, wie het ondernemen in het bloed heeft vindt in een 9 to 5 zijn ding niet. Ondernemers zijn creatief, willen meer in het leven en willen zelf iets opbouwen.

Ga ik als zelfstandige meer verdienen?

Hier wordt vaak de grootste fout gemaakt, men gaat ervanuit dat men als zelfstandige een hoger inkomen geniet. Niets is minder waar, wie start als zelfstandige zal vaak in de eerste jaren een pak minder inkomsten hebben dan de doorsnee werknemer. Omzet is niet hetzelfde als inkomen, zaken als BTW, belastingen, vaste kosten, onkosten en eventueel voorraad zijn niet te onderschatten. Slechts voor enkelen is het weggelegd in de eerste jaren grote winsten te boeken. Dit klinkt allemaal vrij pessimistisch maar is al te vaak de harde realiteit. Anderzijds moet je wel weten dat ondernemers één groot voordeel hebben, ondernemers hebben namelijk de mogelijk meer omzet te maken als zij harder werken. Wie in loondienst werkt gaat vrijwel elke maand een vrijwel ongewijzigd loon ontvangen, ongeacht een maand van harder werk.

Hoe begin ik als zelfstandig ondernemer?

Een onderneming start vaak bij een goed idee, je hebt een buitenkans gevonden of je wenst iets over te nemen. Maar dit moet natuurlijk op papier komen en omgezet worden in een business plan. Denk hier allereest na over de belangrijkste punten. De locatie van je onderneming is het eerste punt dat van groot belang is voor het slagen van je plan. Daarna ga je kijken waar je klanten zich bevinden en hoe je deze zal bereiken met een gericht marketingplan. Als laatste maak je een grondige analyse van je concurrenten en hoe je deze zal overtreffen.

Naast het business plan maak je ook een financieel plan. Enerzijds toon je aan hoe je alles zal financieren (eigen middelen, lening). En anderzijds maak je een simulatie van de inkomsten en uitgaven van je onderneming voor de eerste jaren (2 à 3). Laat je hierin begeleiden en vraag info en tips bij erkende centra zoals bv. Unizo.

Hoe bereik ik mijn klanten?

Marketing is één van de belangrijkste aspecten in het ondernemen. Tenslotte bepalen je klanten de omzet en dus ook jouw inkomsten. Maar hoe pak je dit aan? Eerst moet je weten dat marketing in 2 delen kan opgesplitst worden, online en offline marketing.

Online marketing?

Internet is het belangrijkste medium voor informatie geworden en is maar al te vaak de plaats waar de consument op zoek gaat naar een product of dienst. Afhankelijk van je branche bepaal je hoe je dit aanpakt en in welke mate. Bijvoorbeeld een slager heeft minder reden om online aan marketing te doen maar een online aanwezigheid blijft een must. Denk maar aan consumenten die op zoek gaan naar openingsuren of sluitingsdagen van slagers in buurt. Een kleine corporate website of profiel kan hier al voldoende zijn. Anderen gaan dan weer voor een webshop en moeten dan vooral aan online marketing doen.

Offline marketing met bv. visitekaartjes en klantenkaarten.

Offline marketing blijft een belangrijk kanaal om potentiële klanten te bereiken. Jaren terug werd gedacht dat internet de strijd zou winnen en online marketing voldoende zou zijn. Dit bleek niet te kloppen en offline reclame maken wint terug aan populariteit. De consument laat zich online niet makkelijk meer om de tuin leiden, zaken zoals pop-ups en spam hebben hun beste tijd gehad. Een klantenkaart, flyers en vooral visitekaartjes hebben een meer persoonlijk touch en winnen terug aan vertrouwen bij de consument. Klantenkaarten binden de consument aan je onderneming en geven de consument het gevoel van betrokkenheid. Visitekaartjes blijven dan weer de belangrijkste marketingtool.

Slot

Nu heb je reeds een eerste kijk in het ondernemersleven en waar je je mag aan verwachten. Als zelfstandig werken, het uitwerken van je eigen creatieve ideeën of simpelweg een goed idee je aanzetten tot het opzetten van je eigen zaak, aarzel dan niet en maak je business plan. Alvast veel succes!

 Over de Auteur

Zelfstandig internetondernemer

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: 5.0
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[203 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo