FB pix Hoe voorkom je een arbeidsconflict? - Artikelpost

Hoe voorkom je een arbeidsconflict?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1267 | Aantal woorden: 1006 | Datum: | 0 commentaar

Ook voor arbeidsconflicten of arbeidsmediation is voorkomen beter dan genezen. Hoe zorg je ervoor dat er geen conflict in je bedrijf ontstaat of uit de hand loopt?

Arbeidsconflict als gevolg van onvoldoende functioneren

Een arbeidsconflict of arbeidsmediation ontstaat vaak als gevolg van het onvoldoende functioneren van een of meerdere werknemers. Discussies over arbeidsprestaties leiden vaak tot arbeidsconflicten. En die kun je in het belang van je werknemers en van je eigen bedrijf best voorkomen of ze zo snel mogelijk uit de wereld te helpen. Lees verder op welke manieren je dit kunt doen.

Laat conflicten of problemen niet sudderen

Problemen en conflicten laat je liever niet sudderen. Ga zo vlug mogelijk met de betrokken werknemer(s) in gesprek om de problemen niet te laten escaleren. Maak duidelijk wat je niet goed vindt, hoe je het wilt hebben en dat je het resultaat kunt laten controleren. Zorg er voor dat je werknemers mogelijkheden hebben om hun probleem te omschrijven. Het verslag van deze gespreksronde hoort in het dossier van de werknemer. Probeer op een actieve manier het conflict op te lossen en het functioneren binnen je bedrijf te verbeteren.

Extra scholing

Een gebrek aan scholing is vaak oorzaak van conflicten met de werknemers. Om deze conflicten te voorkomen zorg je voor extra scholing of training. Die zijn vaak voordeliger dan je denkt. Ook is ziekte vaak een oorzaak van een arbeidsconflict. Stel je de ziekte van je werknemers in twijfel of werkt hij of zij onvoldoende mee aan een succesvolle re-integratie? Wees bij ziekte van je werknemer extra voorzichtig met het uitschrijven van een nieuwe vacature. Ziekte is lang niet altijd lichamelijk, maar vaak mentaal en dan is voldoende ontspanning de beste genezing.

Wanneer bedrijfsarts inschakelen?

Meen je dat je werknemers langer dan een week afwezig zal zijn wegens ziekte? Schakel dan altijd de bedrijfsarts in. Alleen zij kunnen beoordelen over de arbeidsongeschiktheid van medewerkers en wanneer zij hun werk geheel of gedeeltelijk kunnen hervatten. Na advies van de bedrijfsarts kun je in samenspraak met de betrokken werknemer(s) een re-integratieplan opstellen.

 

Ontslag op staande voet

Wil je je werknemers onmiddellijk ontslaan? Wees dan zeker van je zaak, want zo raakt hij of zij niet alleen zijn werk maar ook zijn of haar inkomen kwijt. De volgende stap is dan vaak de arbeidsrechtbank. Verliep het ontslag niet volgens het boekje? Dan blijft de werknemer bij je in dienst of ontvangt hij een behoorlijke ontslagvergoeding en dat loopt vaak erg hoog op. Weet waar je aan begint en vraag jezelf meermaals af of dit ontslag wel gerechtvaardigd is. Maakte je werknemer(s) een zogenaamde zwaarwichtige fout zoals diefstal of een ander ernstig misdrijf? Dan kun je hem of haar onmiddellijk ontslaan en de volgende stappen bespreken met je advocaat. Verzamel voldoende doorslaggevende argumenten die de nood aan het ontslag duidelijk onderstrepen. Kun je de ernst en de zwaarwichtigheid niet aantonen? Probeer dan een voor alle partijen aanvaardbare regeling te treffen.
Over de Auteur

De auteur heeft veel kennis op het gebied van arbeidsrecht

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[197 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[89 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo