FB pix Hoe word je een pedagogisch medewerker? - Artikelpost

Hoe word je een pedagogisch medewerker?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 479 | Aantal woorden: 943 | Datum: | 0 commentaar

Het werken met en vooral het helpen van kinderen is een voldoenend en leuk beroep. Door de veelzijdigheid van kinderen is geen dag hetzelfde. Je bent constant in de weer; dan weer om een spelletje te leiden, dan weer moet je een prachtig bouwwerkje beoordelen en het volgende moment ben je zelf aan de beurt om een mooie tekening te maken. In al die drukte moet je er ook nog eens voor zorgen dat de kinderen allemaal voldoende te eten krijgen en af en toe ook een beetje rust pakken. Alleen duurt die rust niet te lang want later moet er ook nog gezongen worden en misschien af en toe ook een kleine ruzie bijgelegd worden. Het werk van een pedagogisch medewerker is even bewonderenswaardig als dat het voldoenend is. Maar hoe word je eigenlijk een pedagogisch medewerker?

Wat doet een pedagogisch medewerker?

Eerst is het belangrijk om te weten wat een pedagogisch medewerker precies doet. Als pedagogisch medewerker werk je op de kinderdagopvang om kinderen te begeleiden. Je past door de dag heen op kinderen en naast dat je de kinderen een leuke tijd bezorgt draag je bij aan de ontwikkeling van de kinderen. Als pedagogisch medewerker kun je met kinderen werken van verschillende leeftijdscategorieen. Kinderen van de leeftijden nul tot twaalf jaar kunnen onder jouw hoede vallen. Vanaf het moment dat de kinderen ‘s ochtends door hun ouders afgezet worden tot het moment dat ze ‘s avonds weer opgehaald worden ben jij met de kinderen in de weer. Je zorgt ervoor dat de kinderen lekker kunnen spelen en ook lekker hun fruithapjes krijgen wanneer dat nodig is. Naast dat jij er natuurlijk voor zorgt dat de kinderen veilig en vertrouwd hun dag door komen zorg jij er vooral ook voor dat de kinderen veel plezier hebben en zich prettig voelen op de kinderdagopvang. Je bent een steun voor de kinderen maar ook een speelmaatje.

De competenties van een pedagogisch medewerker

Een pedagogisch medewerker moet allereerst communicatief zeer vaardig zijn. Het is belangrijk dat jij helder met de kinderen kan communiceren zodat alles duidelijk voor ze is. Ook zul je vaak contact hebben met ouders en is het dus fijn als je ouders goed op de hoogte houdt van hoe het met hun kind gaat. Als jij goed en duidelijk met ouders communiceert dan kun je bij ouders de meeste zorgen en spanning weghalen. Naast sterke communicatievaardigheden is het als pedagogisch medewerker ook belangrijk dat je sterk in je schoenen staat. Het werken met kinderen kan heel hectisch zijn en sommige dagen kunnen druk zijn. Jij moet goed met die drukte om kunnen gaan. Verder is het belangrijk dat je als pedagogisch medewerker ook creatief bent. Het leuke aan het werken met kinderen is dat geen dag hetzelfde is en je zult dus met elke situatie creatief om moeten kunnen gaan.

Hoe nu te beginnen?

Herken jij jezelf wel in deze competenties en lijkt het je leuk om als pedagogisch medewerker aan de slag te gaan? Dan is het misschien verstandig om informatie in te gaan winnen over de verschillende opleidingen die je kunt volgen om uiteindelijk als pedagogisch medewerker of iets aanverwant aan de slag te gaan. Op het MBO kun je bijvoorbeeld de opleiding tot pedagogisch medewerker volgen of de opleiding tot gespecialiseerd pedagogisch medewerker. Op het HBO is het mogelijk om een opleiding te volgen tot pedagogisch beleidsmedewerker of je kunt een HBO opleiding pedagogiek volgen.Over de Auteur

een particulier die het leuk vindt om over verschillende onderwerpen te schrijven

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[201 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[99 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo