Kinderopvang of gastouderopvang? - Artikelpost

Kinderopvang of gastouderopvang?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 374 | Aantal woorden: 3197 | Datum: | 0 commentaar

Een vraag die menig ouder zich stelt. Kan ik beter kiezen voor een kinderopvang, of toch voor een gastouderopvang? Het is natuurlijk een belangrijke beslissing. Daarom vergelijken we hieronder de belangrijkste punten. Zo ben je goed geïnformeerd en de juiste keuze kan maken. 

 

Kinderopvang 

Bij de kinderopvang bestaat een groep vaak uit ongeveer 10 kinderen. Zij worden begeleid door gediplomeerde pedagogisch medewerkers. De kinderen zitten vaak deels met leeftijdsgenootjes, maar soms ook met iets oudere of jongere kinderen. Een kinderopvang biedt vastigheid, je kind kan er altijd terecht. Ook tijdens de (school)vakanties. Dit geeft jou en je kind rust. 

De pedagogisch medewerkers zijn bewust bezig met de ontwikkeling van je kind. En door de persoonlijke aandacht krijgen ze een goed beeld van het ontwikkelingstempo. Hierop wordt de begeleiding aangepast. 

 

Het kinderdagverblijf is een veilige en vertrouwde omgeving. Omdat de opvang elk jaar geïnspecteerd wordt op veiligheid en hygiëne. Daarnaast worden de begeleiders gecontroleerd op beroepskwalificatie en op hun VOG (Verklaring Omtrent Gedrag). Zo ben je ervan verzekerd dat je kind de juiste begeleiding krijgt. 

Kosten van kinderopvang 

De kosten verschillen enigszins. Dit wordt bepaald door hoeveel dagen je gebruik wil maken van de opvang, het soort contract en hoeveel kinderopvangtoeslag je als ouder krijgt. Je kunt hier meer info vinden over wanneer je kinderopvang moet regelen. 

 

Gastouderopvang 

Het grootste kenmerk van een gastouder is dat je kind wordt opgevangen in een huiselijke omgeving. Bij de gastouder thuis of in je eigen huis. Daardoor krijgt je kind veel persoonlijke aandacht en wordt de gastouder een vertrouwd persoon. Het voordeel van opvang bij jou thuis is dat je kind in zijn of haar eigen vertrouwde omgeving blijft. Het voordeel van opvang bij de gastouder thuis is dat je huis er aan het einde van de werkdag nog hetzelfde uit ziet als hoe je het achterliet. 

 

Bij een gastouder mogen maximaal 6 kinderen opgevangen worden. Maar er zijn ook gastouders die alleen één-op-één opvang doen (of kinderen uit maximaal één huishouden). 

Een gastouder is vaak flexibel, mochten jouw werktijden elke week afwijken is een gastouder vaak een uitkomst. Je maakt afspraken over de opvangtijden en dagindeling. 

Ook een gastouder moet voldoen aan verschillende kwaliteitseisen om er verzekerd van te zijn dat je kind in een fijne en veilige omgeving opgevangen wordt. 

 

Kosten van gastouderopvang 

De kosten voor gastouderopvang bestaan uit bemiddelingskosten en een vergoeding voor de gastouder. De betaling gaat via het gastouderbureau. Dit is vaak goedkoper dan een kinderdagverblijf. Dit omdat je vaak per uur betaalt.  

 

Wat is de beste keuze voor jou? 

De beste keuze verschilt per kind en per ouder. De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is welke omgeving jouw kind het prettigst vindt en zich het best kan ontwikkelen. Is dat met leeftijdsgenootjes om mee te spelen of met een gastouder in een huiselijke omgeving? Over de Auteur

Een particulier die het leuk vindt om informatie over verschillende onderwerpen te delen

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[344 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[144 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[94 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo