Mag een Nederlandse werkgever het e-mail- en internetverkeer van een werknemer controleren? - Artikelpost

Mag een Nederlandse werkgever het e-mail- en internetverkeer van een werknemer controleren?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1950 | Aantal woorden: 399 | Datum: | 0 commentaar

E-mail

Er bestaan diverse redenen waarom de werkgever het e-mail- en internetverkeer van een werknemer zou willen controleren. De meest voorkomende reden zal waarschijnlijk zijn dat de werkgever wil nagaan of de werknemer zich niet schuldig maakt aan activiteiten die buiten de beroepsbezigheid liggen. Heeft de werkgever nu echter het recht om het e-mail- en internetverkeer van een werknemer te controleren?

Wanneer de werkgever het e-mailverkeer en internetverkeer van een werknemer wil controleren dan zal hij in samenspraak met de ondernemingsraad moeten beslissen in welke vorm en in welke mate deze controle zal uitgevoerd worden. De afspraken die hieruit volgen zullen dat gemeld moeten worden aan de betrokken werknemers.

Een praktische toepassing van het controleren van e-mail- en internetverkeer kan zijn dat de werkgever met behulp van gespecialiseerde software steekproefsgewijs het internetverkeer gedurende een bepaalde werkdag controleert. Wanneer de werkgever uit de resultaten van dit onderzoek concludeert dat er bepaalde werknemers twijfelachtig gebruik van het internet vertonen (de regels moeten ook duidelijk in de afspraak vermeld zijn), dan kan hij hierover op korte termijn met de werknemer overleggen om de afspraken verder toe te lichten en eventueel verdere afspraken naar de toekomst te maken. Belangrijk is hierbij dat de collega’s hiervan niet op de hoogte moeten zijn, dit is een aangelegenheid tussen een werknemer en de werkgever. Verder moet het betrokken materiaal ook na het overleg vernietigd worden.

In het verband met het controleren van binnenkomde en uitgaande e-mails van de werknemer moet er een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen het controleren van de privé en van de zakelijke e-mails van de werknemer. Het kan bijvoorbeeld zinvol zijn dat werknemer en werkgever een aantal zakelijke e-mails samen bekijken zo dat de werknemer hierin bijgestuurd kan worden. Het staat natuurlijk vast dat de werknemer hiervan dan ook weer op de hoogte moet zijn.

 Over de Auteur

Tom D.

Alles over het afluisteren van een gsm

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
ComputerComputer

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[368 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[161 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[149 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo