Massaontslag en sociaal plan Rabobank
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: degraauw | Via Artikel Post
Gezien: 1131 |
Aantal woorden: 472 |
Datum: Thu, 21 Jan 2016 |
0 commentaar
Het management van Rabobank wil de onderneming meer toekomstbestendig maken. Daarom meent zij dat het, gegeven de marktontwikkelingen, nodig is om bovenop de eerdere grote reorganisatie tot nader massaontslag te komen. Daarbij past zij het sociaal plan Rabobank toe dat recent verlengd is. Maar liefst 9.000 werknemers worden de komende jaren met boventalligheid en ontslag bedreigd, waardoor opgeteld in enkele jaren een derde deel van de werknemers de laan uit gestuurd wordt.
Rabobank heeft de afgelopen jaren grote winsten gemaakt. De reorganisatie is daarom niet gebaseerd op financiële malaise, maar een poging duuraam een sterke, financieel gezonde organisatie te blijven. Omdat het Rabobank niet aan middelen ontbreekt, is eerder een voor werknemers (relatief) gunstig sociaal plan met de vakbonden overeengekomen. In het sociaal plan Rabobank wordt aan werknemers een relatief hoge ontslagvergoeding geboden, alsmede een mobiliteitstraject en diverse overige faciliteiten.
De ontslagvergoeding die betaald wordt wanneer de werknemer onverhoopt niet intern herplaatst kan worden - en de kansen op dat laatste zijn meestal gering - vindt haar berekeningsbasis in de kantonrechtersformule. Deze berekening is voordeliger in de zin dat het meestal tot substantieel hogere bedragen leidt dan de huidige wettelijke berekeningsbasis van de zogenaamde transitievergoeding. Belangrijk in de kantonrechtersformule is de hoogte van de correctiefactor. Die bedraagt in het sociaal plan:
* C=1,25 indien de werknemer bereid is af te zien van de bemiddelingstermijn en instemt met een eerder vertrek;
* C=1,0 indien de bemiddelingsperiode zonder het bereiken van een oplossing doorlopen wordt;
* C=0,75 wanneer van de plaatsmakersregeling gebruik gemaakt wordt en hiermee een niet boventallige medewerker de arbeidsplaats afstaat aan een collega die wel boventallig is;
* C=0,6 indien tijdens de bemiddelingsperiode een oplossing bereikt wordt, hetgeen meestal een baan extern zal zijn.
Naast deze ontslagvergoeding biedt Rabobank boventallige medewerkers in het sociaal plan onder meer:
* Een periode van maximaal tien maanden tijdens boventalligheid gedurende welke geen ontslag volgt maar getracht wordt van werk naar werk te komen;
* Facliteiten om het werk naar werk traject te bevorderen, zoals scholing, vrijstelling van werk en outplacementbegeleiding;
* De mogelijkheid om juridisch geadviseerd te worden op kosten van de Rabobank over de boventalligheid, het (dreigende) ontslag en de optie die daarin het meest wenselijk is in de indiiduele situatie.
Over de Auteur
Mr. De Graauw is werkzaam als ontslagjurist bij De Graauw Legal Services. Hij specialiseert zich in het begeleiden van werknemers die met ontslag met een vaststellingsovereenkomst of sociaal plan te maken krijgen.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen