FB pix Neemt de overheid startende ondernemers wel serieus? - Artikelpost

Neemt de overheid startende ondernemers wel serieus?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1123 | Aantal woorden: 686 | Datum: | 0 commentaar

De economie in Nederland zit al sinds enkele jaren in het slop. Vrijwel elke dag worden we weer opnieuw geconfronteerd met berichten over de oplopende werkeloosheid, inkrimpen van bedrijven en een steeds krapper wordende arbeidsmarkt. Over de slechte huizenmarkt en de zeer sombere berichten over de Europese economie als geheel zullen we het dan nog maar niet eens hebben.

Gelukkig zijn er ook positieve ontwikkelingen die misschien niet zoveel aandacht krijgen maar daarom niet minder belangrijk zijn. Bijna tienduizend nieuwe bedrijven en ondernemingen starten elke maand. Met andere woorden duizenden ondernemers die geloven in een toekomst voor een nieuwe onderneming. Mensen dus die geloven dat een bedrijf starten ook in deze tijd perspectief kan bieden.

Juist van de overheid zou je dus verwachten dat deze dolblij zou zijn met zoveel positieve mensen vol energie, ambitie en drive om iets op te bouwen. Je zou verwachten dat de overheid deze startende ondernemers ziet als de zaden voor nieuwe werkgelegenheid en economische ontwikkeling. Je zou het vanzelfsprekend vinden dat diezelfde overheid alles in het werk zou stellen de startende ondernemers te ondersteunen.

Ja, je zou dat verwachtten, maar je zou dan ook teleurgesteld worden. Het blijft angstig stil. De overheid doet nog steeds wat het altijd al deed.  Er zijn voordeeltjes in de belasting sfeer voor de startende ondernemer, Jawel er is (nog) een Kamer van Koophandel die informatie verstrekt en advies geeft over diverse aspecten en hulp bij een ondernemingsplan maken. En oh ja, als je vanuit een uitkeringssituatie wilt starten dan zijn er een aantal mogelijkheden voor aanvullingen op inkomen en subsidies.

Overheid, ga een ondernemingsplan maken

Waarom is echter de overheid niet wat creatiever? Waarom kijk de overheid niet wat meer naar mogelijkheden zoals het geven van opdrachten aan jonge ondernemingen? Op dit moment zijn aanbestedingen vaak nodeloos ingewikkeld. Daarnaast wordt vaak een aantoonbaar verleden als een van de vele eisen gesteld. Een ondernemingsplan maken daarin slagen de meeste ondernemers nog wel. Maar een ondernemingsplan maken is bepaald niet hetzelfde als het opstellen van een gecompliceerde offerte die vaak noodzakelijk is voor een aanbesteding bij de overheid. De startende ondernemers beschikken over het algemeen niet over de expertise, kennis en dat verleden. In positieve zin staat daar dan wel tegenover dat veel starters zaken kunnen inbrengen die door de grotere en meer gerenommeerde concurrent niet of in veel mindere mate kan worden geboden. Een goed voorbeeld hiervan is de drive om boven verwachting te presteren. Andere voorbeeldzijn de creativiteit en de innovatieve methodieken die door de nieuwe ondernemers vaak wordt ingebracht. Vergeet ook niet de over het algemeen zeer aantrekkelijke prijzen die door deze starters kunnen worden aangeboden doordat zij geen dure overhead organisatie hebben. Dit zijn natuurlijk allemaal zaken waarvan de overheid die zelf vaak worstelt met de vele budgetoverschrijdingen en prestaties die ver onder de maat liggen, flink van zou kunnen profiteren.

Natuurlijk, het gebruiken van starters vraagt een forse omslag in het denken en doen van de overheid, echter het versterken van de positie van nieuwe bedrijven is een enorme winst voor onze economie. Het steunen van een startend bedrijf verminderd zeker ook het  risico voor deze ondernemingen dat ze het niet zullen redden. Daarmee verminderd ook het vaak grote risico dat de ondernemer na enige tijd moet aankloppen bij de bijstand. Ook andere creatieve maatregelen van de overheid kunnen de broedplaatsfunctie die kleine bedrijven hebben voor de economie flink verbeteren. Overheid, een ondernemingsplan maken is niet allen voor startende ondernemers, maar ook voor jou, doe er dus wat aan!Over de Auteur

Bert Werkman is mede-eigenaar van JouwOnderneming en heeft een lange ervaring als manager en zelfstandig ondernemer. Hij heeft zelf meerdere succesvolle bedrijven opgestart in binnen- en buitenland. Zowel ondernemingen met als zonder personeel. Momenteel is hij mede-eigenaar van JouwOnderneming. Dit bedrijf is gespecialiseerd in ondernemingsplan software voor startende ondernemers. Daarnaast biedt het bedrijf begeleiding en advisering van zowel startende ondernemers in de fase van ondernemingsplan ontwikkeling als ook voor jonge ondernemingen. Bert is met name actief in het ondersteunen van startende ondernemers bij het schrijven van een ondernemingsplan en coached en begeleid hij startende ondernemers.

Daarnaast is hij actief met het adviseren en ondersteunen van bedrijven op het gebieden van resultaatverbetering en ondernemingsgroei.

0621 868 139

bert.werkman@jouwonderneming.nl

 

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[206 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[104 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo