Ontslag met wederzijds goedvinden als al ander werk gevonden is
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: degraauw | Via Artikel Post
Gezien: 629 |
Aantal woorden: 402 |
Datum: Tue, 13 Feb 2018 |
0 commentaar
Als ontslag dreigt, gaan sommige werknemers druk om zich heen kijken op de arbeidsmarkt. Niet zelden wordt, nog voordat formeel sprake is van ontslag of een vaststellingsovereenkomst ter beëindiging met wederzijds goedvinden getekend is, al gesolliciteerd. Meestal leidt dit niet tot (concreet zicht op) een nieuwe baan voordat het ontslag met de huidige werkgever rond is. Soms is dat evenwel anders. De vraag is hoe dan gehandeld moet worden.
In de basis heeft de werknemer tijdens onderhandelingen over een einde met wederzijds goedvinden een mededelingsplicht ter zake informatie waarvan hij kan vermoeden dat deze van belang is voor de werkgever. Is er al een contract elders getekend, dan kan dit bijvoorbeeld van invloed zijn op de hoogte van de ontslagvergoeding in de onderhandelingen. Daarbij kan een rol spelen wanneer het werk elders begint, of dit lager betaald is, tijdelijk is, etc.
In sommige vaststellingsovereenkomsten vraagt de werkgever hier een expliciete verklaring over. Dat wil zeggen dat opgenomen wordt dat de werknemer verklaart ten tijde van overeenstemming geen ander werk aanvaard te hebben of zicht daarop te hebben. Blijkt dat achteraf onwaar, dan wordt vaak als sanctie opgenomen dat het recht op de ontslagvergoeding vervalt.
Hiervan moet de situatie onderscheden worden waarin eerst nadat overeenstemming bereikt is over een ontslagregeling ander werk gevonden wordt, dat ingaat voor de afgesproken einddatum. Om die situatie te ondervangen wordt vaak in een vaststellingsovereenkomst een bepaling opgenomen die ziet op ander werk voor de einddatum.
Als de werknemer vrijgesteld is van werk, dan wordt vaak een deel van het mis te lopen loon afgekocht. Is de werknemer niet vrijsteld, dan komt dat veel minder voor. Dat zou ook niet logisch zijn. Wel wordt dan vaak opgenomen dat er geen opzegtermijn geldt en de vergoeding verschuldigd blijft. De werknemer heeft dan dus de handen vrij. De werkgever wil gewoonlijk niet dat twee dienstverbanden tegelijk, naast elkaar bestaan. Ook niet bij vrijstelling. Daarom is belangrijk een dergelijke bepaling te verwerken.
Over de Auteur
Roland verleent juridische ondersteuning aan werknemers die met ontslag te maken hebben.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen