Terug van een wereldreis, en dan?
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Bazza | Via Artikel Post
Gezien: 2425 |
Aantal woorden: 729 |
Datum: Thu, 17 Mar 2011 |
0 commentaar
Je bent klaar met je HBO- of Universitaire opleiding, of je hebt al een aantal jaren werkervaring en je wilt er een jaartje tussenuit. Veel gespaard, gepland en in je dromen ben je al duizend keer de wereld over geweest. Jaren heb je ernaar uitgekeken en dan is het eindelijk zover. Je gaat op wereldreis! Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland, Thailand en Indonesië, fantastisch. Maar dan? De tijd vliegt voorbij en voor je het weet moet je weer naar huis. Zonder geld, zonder een plan of toch wel?
Als je van plan bent om het er goed van te nemen is het aan te raden om van te voren al nagedacht te hebben hoe je je leven gaat oppakken na de reis. Een vervolgstudie? Of toch starten met je eerste echt baan? Maar welke studie ga je dan volgen of waar wil je gaan werken? Het is belangrijk dat je de tijd ervoor neemt. Geen overhaaste beslissingen, want het gaat immers om je toekomst.
Solliciteren
Na weken lang alle vacatures op Monsterboard, Nationale Vacaturebank etc. gezien te hebben, bent ingeschreven bij een recruitmentbureau en al tientallen sollicitatiebrieven hebt verstuurd, heb je eindelijk je eerste sollicitatie bij een leuke werkgever. Enkele handige tips voor het solliciteren:
CV
Elk CV is persoonlijk en uniek. Maar de overeenkomst is dat ze allemaal één doel hebben: het trekken van de aandacht van de recruiter of bedrijf.
- Zorg voor een compleet cv met alle persoonsgegevens, opleidingen, werkervaring en overige zaken (hobby’s, nevenactiviteiten, vrijwilligerswerk, talenkennis, referenties, in het bezit van een rijbewijs etc,)
- Stel je CV op in een antichronologische volgorde. Dat wil zeggen dat je meest recent werkzaamheden bovenaan staan en dat je vervolgens terugwerkt in de tijd.
- Wees consistent
- Wees creatief. Zorg ervoor dat jouw CV opvalt.
Sollicitatiebrief
Een goede sollicitatie gaat altijd uit van een CV én sollicitatiebrief. Het een kan niet zonder het ander en juist als beide documenten goed op elkaar afgestemd zijn, maak je de meeste kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek.
- Schrijf een verzorgde en complete sollicitatiebrief met een goede opbouw (Opening, motivatie, jezelf verkopen en een afsluiting)
- Gebruik geen afkortingen (of ander chattaal)
- Wees enthousiast, beschrijf je kwaliteiten en onderscheid jezelf van de anderen. Maak duidelijk waarom jij vindt dat juist jij voor deze specifieke functie geschikt bent.
- Gebruik geen moeilijke woorden en laat je brief altijd controleren door iemand anders, want een typefoutje is snel gemaakt.
Sollicitatiegesprek
- Bereid je goed voor. Doe onderzoek naar het bedrijf waar je op gesprek gaat en verdiep je in de functie die jij graag wilt.
- Zorg voor een goede eerste indruk.
- Zorg voor een goede lichaamshouding. Wees alert en gefocust en zorg dat je voldoende hebt gegeten voor je gesprek.
- Praat duidelijk en neem de tijd, maar wees vooral jezelf.
- Benadruk je sterke kanten en wees positief over je zwakke punten zodat je probleemoplossend over komt.
- Verdiep je in de branche waar je in wilt werken. Wat zijn de laatste trends?
- Kleed je gepast
Wil je voorkomen dat je pas bij terugkomst in Nederland als een kip zonder kop gaat solliciteren? Bereid je dan alvast voor voordat je weggaat. Je kunt immers al beginnen met netwerken en wellicht een lijst maken met branches of bedrijven waar je wilt gaan solliciteren. Als je de juiste beurzen of netwerkborrels bezoekt, lopen er veel mensen rond die werkzaam zijn in jouw gewenste vakgebied. Nog een voordeel van evenementen is dat de meeste mensen er open staan voor een gesprek.
Heb je nog geen plan voor de toekomst en ga je op wereldreis, pak dan de kans om tijdens een zonsondergang op het strand met een pina colada in je hand na te denken.
Prettige reis!
Over de Auteur
Dit artikel is geschreven door een gedreven surfer die graag zijn ervaring en kennis deelt via het web. In dit geval het belang van carriere en reizen.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen