vaststellingsovereenkomst laten checken
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: ikedwin | Via Artikel Post
Gezien: 2389 |
Aantal woorden: 514 |
Datum: Fri, 20 Dec 2013 |
0 commentaar
Vaststellingsoverenkomst, wat is dat? wie kan dat checken?
Je krijgt er misschien nooit, of vrijwel nooit, mee te maken: de vaststellingsovereenkomst. Maar als je er mee te maken krijgt, moet je weten waar het over gaat er waar je op moet letten.
Ontslag via een vaststellingsovereenkomst
Als je een vaststellingsovereenkomst krijgt gepresenteerd van je werkgever, weet je één ding zeker. De baas wil van je af, hij wil je ontslaan.
De baas wil het ontslag in onderling overleg regelen (anders had hij wel naar de rechter of het UWV gegaan) en presenteert je een voorstel om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Dat voorstel is vastgelegd in een overeenkomst die een 'vaststellingsovereenkomst' wordt genoemd.
Er komen nu allerlei vragen op je af. Moet ik de overeenkomst tekenen? Mag ik wel worden ontslagen? Is de ontslagvergoeding hoog genoeg? Heb ik wel recht op een ww uitkering indien ik akkoord ga met de vaststellingsovereenkomst? Over die laatste vraag gaat het volgende.
Ww-uitkering bij vaststellingsovereenkomst
Het is gelukkig al lang niet meer zo dat je een procedure moet voeren om recht op ww te behouden. Nee, indien je onderling het ontslag met je werkgever regelt en je doet dat op de juiste manier (zie hieronder) dan heb je recht op WW (er vanuitgaande dat je voldoende arbeidsverleden hebt).
Waar moet je in ieder geval op letten voor behoud ww-rechten?
Het initiatief voor ontslag en de vaststellingsovereenkomst moet uitgaan van je werkgever.
Verder mag je zelf geen dringende reden (bijv. diefstal, te vaak te laten komen, etc.) hebben gegeven voor je ontslag.
Ook dient de opzegtermijn van werkgever in acht genomen te worden.
Overige afspraken bij de vaststellingsovereenkomst
Bij de beëindiging van de arbeidsovereenkomst kan je diverse afspraken maken. De belangrijkste zijn de einddatum van de arbeidsovereenkomst en de ontslagvergoeding. Maar denk ook aan: het laten vervallen van het concurrentiebeding, vrijstelling van werk en een positief getuigschrift.
Laat de vaststellingsovereenkomst checken
Bij het einde van je arbeidsovereenkomst stopt je loon en dreig je in een financieel gat te vallen. Het is daarom van wezenlijk belang goede afspraken te maken met werkgever en de op te stellen vaststellingsovereenkomst goed te laten cheken. Ontslagspecialist ( 0900 - 123 73 24) kan die check GRATIS voor je verzorgen.
Auteur: Edwin van Jaarsveld
Over de Auteur
Edwin van Jaarsveld is jurist bij Ontslagspecialist en verleent inmiddels meer dan 20 jaar ontslaghulp aan werkgevers en werknemers in heel Nederland
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen