Vaststellingsovereenkomst, veelgemaakte fouten - Artikel Post - Artikel Marketing

Vaststellingsovereenkomst, veelgemaakte fouten

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 358 | Aantal woorden: 540 | Datum: | 0 commentaar

 

6 VEELGEMAAKTE FOUTEN BIJ aangaan VASTSTELLINGSOVEREENKOMST

Je baas roept je bij zich en wil je arbeidscontract beëindigen. Hij biedt je een beëindigingsregeling aan in de vorm van een beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst. 

Je schiet in de stress en weet niet hoe te reageren.  

Het beste advies: teken niet, laat de vaststellingsovereenkomst eerst door een advocaat of jurist controleren om een verkeerde beslissingen te voorkomen.

Hieronder lees je de 6 meest gemaakte fouten bij het aangaan van een vaststellingsovereenkomst

1. Direct akkoord gaan

Als je werkgever je een vaststellingsovereenkomst onder je neus houdt, is het niet verstandig direct te tekenen. Het is ook niet raadzaam direct je mening te geven. Blijf rustig en neem de vaststellingsovereenkomst mee naar huis om er over na te denken en advies te vragen.

2. Akkoord gaan met een te lage ontslagvergoeding

Sinds 1 juli 2015 hebben de meeste werknemers de langer dan 2 jaar in dienst zijn en ontslagen worden recht op de zogeheten wettelijke transitievergoeding. De hoogte van de transitievergoeding is onder meer afhankelijk van het aantal dienstjaren en het salaris. Omdat werkgever de transitievergoeding in ieder geval verschuldigd is (uitzonderingen daargelaten) zou het akkoord gaan met een lagere vergoeding een 'fout' zijn.

3. Geen tegenvoorstel doen

Vaak is een beëindigingsvoorstel van werkgever een 'openingsbod' en kan via een tegenvoorstel een betere regeling worden gerealiseerd.  Bedenk daarom of je een tegenvoorstel wilt doen. Een tegenvoorstel ligt voor de hand als werkgever een minimaal bod doet en is minder logisch als werkgever een royaal aanbod doet. Een royaal bod is bijvoorbeeld een ontslagvergoeding die aanzienlijk hoger ligt dan de wettelijke transitievergoeding.

4. akkoord gaan met een te korte opzegtermijn

Afhankelijk van je aantal dienstjaren of de bepalingen in je arbeidscontract dient werkgever een korte of langere opzegtermijn in acht te nemen bij het opzeggen van de arbeidsrelatie.  Die opzegtermijn moet minimaal  terugkomen in de vaststellingsovereenkomst. Anders mis je 1 of meerdere maanden WW na het einde van de arbeidsovereenkomst.

5. Geen positief getuigschrift en verval concurrentiebeding afspreken

Bij beëindiging van je arbeidsovereenkomst is een ontslagvergoeding niet altijd het belangrijkste. Het vinden van een nieuwe baan kan belangrijker zijn. Beding daarom altijd en positief getuigschrift bij ontslag en laat een concurrentiebeding vervallen.

6. Niet tijdig juridisch advies inwinnen

Veel werknemers proberen zelf over hun vaststellingsovereenkomst te onderhandelen vóórdat zij zich juridisch hebben laten adviseren door een ontslagspecialist..

Dat is niet verstandig. Immers als je al aan je werkgever hebt laten weten wat je wilt, is het daarna een stuk lastiger voor je adviseur om het voorstel van werkgever te verbeteren. Over de Auteur

Edwin van Jaarsveld is eigenaar en jurist bij Ontslagspecialist. Hij schrijft regelmatig over ontslag- en arbeidszaken.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Commentaar


Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[223 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[172 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[124 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo