Verweer bij ontslag op staande voet
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: degraauw | Via Artikel Post
Gezien: 671 |
Aantal woorden: 603 |
Datum: Thu, 30 Jun 2016 |
0 commentaar
Een werknemer die op staande voet ontslagen wordt verliest van het ene op het andere moment zijn recht op loon, zijn recht op WW, zijn (vaste) werkkring en het recht op een (wettelijke) ontslagvergoeding. Daarnaast kan ontslag op staande voet tot forse carrièreschade leiden en vordert de werkgever soms zelfs schadevergoeding gelijk aan de opzegtermijn voor het geven van een dringende reden voor ontslag. Omdat deze nadelige gevolgen voor de werknemer van ontslag op staande voet zeer vergaand zijn, heeft de wetgever hier strikte voorwaarden aan verbonden en zal een werknemer vrijwel altijd verweer voeren. In dit artikel wordt puntsgewijs weergegeven hoe een verweertraject er in de praktijk vaak uitziet bij ontslag op staande voet.
1. De werknemer die met een dergelijk ontslag geconfronteerd wordt, kiest er vaak eerst voor om zeer snel na het ontvangen van de ontslagbrief - dezelfde dag of binnen een paar dagen - een 'standaard' protestbrief te versturen. Met een dergelijke brief worden de eerste rechten zoveel mogelijk veilig gesteld en wordt vermeden dat werkgever zich later op het standpunt stelt dat de werknemer niet (meer) beschikbaar was voor werk. Hiermee wordt de zaak gewoonlijk niet opgelost, maar vindt een eerste verkenning plaats of werkgever bereid is een schikkingsvoorstel te doen en wordt enige tijd gewonnen voor de werknemer om een jurist in te schakelen.
2. Na de protestbrief volhardt werkgever vaak in het ontslag op staande voet met een korte brief. Soms doet zij daarbij vast een voorstel voor een schikking. Daarbij valt te denken aan een vaststellingsovereenkomst - een beëindigingsregeling met wederzijds goedvinden - die het ontslag op staande voet bij akkoord vervangt.
3. De werknemer is nu weer aan zet. Hij doet er goed aan om in deze fase een jurist in te schakelen. Er is nu korte tijd om te proberen werkgever onder maximale juridische druk te zetten, de verweerargumenten op de rij te zetten en te onderhandelen over een optimale schikking. In de praktijk leidt dit in een ruime meerderheid van de zaken (ruim 80%) tot een schikking die het ontslag op staande voet vervangt en de WW rechten zoveel mogelijk veilig stelt. Hoeveel resultaat behaald kan worden, ligt onder meer aan de achtergronden van de zaak, de inzet van de jurist en de duur van het dienstverband. Het is gebruikelijk dat in deze fase 1 tot 3 briefwisselingen plaatsvinden. Soms vindt ook telefonisch overleg tussen juristen plaats.
4. Wanneer niet geschikt kan worden, is belangrijk dat de zaak snel aan de rechter voorgelegd wordt. Er dient, sinds de wijziging van het ontslagrecht per 1 juli 2015, binnen twee maanden een verzoekschrift ingediend worden bij de kantonrechter. Daarin zal verzocht worden om het ontslag op staande voet te vernietigen (ongeldig te verklaren). Na genoemde twee maanden is dit al verjaard, dus het is zaak om de onderhandelingen spoedig te voeren zodat er bij onverhoopt falen daarvan nog voldoende gelegenheid is om het verzoekschrift op te stellen. Overigens wordt soms alsnog geschikt wanneer het verzoek reeds is ingediend. De procedure kan dan ingetrokken worden.
Over de Auteur
Mr. De Graauw is werkzaam als ontslagjurist bij De Graauw Legal Services. Hij specialiseert zich in het begeleiden van werknemers die met ontslag op staande voet, een vaststellingsovereenkomst of een sociaal plan te maken krijgen.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen