Voorkom rugklachten tijdens het werken
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: hjagerman | Via Artikel Post
Gezien: 1091 |
Aantal woorden: 1068 |
Datum: Thu, 10 Nov 2016 |
0 commentaar
Mensen die zittend werk verrichten moeten oppassen voor gezondheidsklachten. Langdurig zitten is nu eenmaal niet goed voor de mens. Hoe zorg je ervoor dat je gezondheidsklachten voorkomt? We zetten een aantal mogelijkheden voor je op een rij.
Voldoende bewegen
Je kunt er niet aan ontkomen. Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan, voldoende bewegen tijdens het werk. Soms is dit door tijdgebrek of werkdruk echt niet mogelijk. Wat de experts ook zeggen.
Het kantoor van de toekomst, daarover wordt volop nagedacht. Het kantoor ziet er anders uit dan pakweg dertig jaar geleden. Toen waren de stoelen nog nauwelijks ergonomisch en de bureaus waren vaak gemaakt van staal. Je kon deze niet in hoogte verstellen, iets dat tegenwoordig toch wel als normaal wordt beschouwd. Dit om rugklachten te voorkomen.
Zit sta bureau
Bij Office City, leverancier van kantoormeubilair in Nederland en België weten ze als geen ander dat de vraag naar kantoormeubilair voor de toekomst groot is. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een zit sta bureau. Een zit sta bureau lost een groot probleem op: langdurig zitten behoort tot het verleden. De medewerker is in staat om zelf te bepalen of er staand of zittend gewerkt kan worden. Een groot voordeel van een bureau dat alleen de optie biedt om ofwel staand of zittend te werken is dat een zit sta bureau de medewerker niet dwingt om een werkhouding aan te nemen.
Een ander groot voordeel van dit bureau is dat het mogelijk is om te flexwerken. Niet iedere medewerker heeft een gelijke lengte. Het bureau kan dus prima ingesteld worden voor iedere medewerker.
Andere oplossingen
Andere oplossingen die goed kunnen werken zijn het gebruik van een yogabal, een krukje of zelfs kussens. Daarnaast is het goed om verder te denken dan alleen kantoor. Hoe reis je naar kantoor? Pak je de auto of de fiets? In plaats van het nemen van de bus vanaf het station, zou lopen -indien de afstand dit toelaat- ook een goede optie kunnen zijn.
De sleutel tot een goede werkhouding is echter de motivatie om dit te gaan doen en te blijven volhouden. Dus weg met die boterham achter het beeldscherm. Ga tijdens de lunchpauze bewust even weg van het eigen bureau. Loop een rondje of doe snel even een boodschap. Tijdens de werkuren zelf kun je door gemakkelijke aanpassingen ervoor zorgen dat je voldoende in beweging blijft.
Als eerste is er het loopje naar het koffieautomaat. Spreek met je collega’s af dat een van jullie verantwoordelijk is voor het halen van koffie op een bepaalde dag. Zo komt iedereen aan de beurt. Vergeet overigens niet dat je voldoende water moet drinken, dit bevordert de hydratatie en bovendien moet je hierdoor misschien iets vaker naar het toilet (wat ook weer een loopje is).
Wat dacht je ervan om voortaan je bureaubenodigdheden iets verder op te bergen. Bijvoorbeeld in een gezamenlijke ladekast. Of wat te denken van het wisselen van de plaats waar je ladeblok te vinden is? Dat lijkt lastig, maar je kunt er veel mee winnen. Het is ‘slechts’ een kwestie van wennen en dat komt helemaal goed.
Wil je weten wat voor mogelijkheden je nog meer kunt toepassen als het om het aanpassen van het meubilair gaat (bijvoorbeeld meer ergonomische bureaustoelen), dan kijk je op de website van Office City. Voordat je echter begint met het volledig vernieuwen van het kantoormeubilair, dien je wel te beseffen dat de motivatie voldoende moet zijn. Anders hebben de mooie plannen geen zin.
Kantoor van de toekomst
Het kantoor van de toekomst bestaat uit ergonomisch ingerichte ruimten, waar de medewerkers voldoende beweging hebben. Maar hoe zit dit dan met het bureau van de thuiswerker. Het is verleidelijk om plaats te nemen achter de eetkamer- of keukentafel met de laptop en daar te gaan werken. Vooral niet doen!
Wanneer je thuiswerkt moet je beseffen dat je daar ook aan het werk bent. Dat klinkt logisch, misschien zelfs grappig. We lijken het een beetje te vergeten. Onder het motto: “Maakt niet uit” vergeten we even hoe belangrijk het is om ook tijdens het thuiswerken een goede werkhouding aan te nemen.
Werkplek thuis
Een werkplek thuis inrichten hoeft heus niet te betekenen dat je over moet stappen op compleet kantoormeubilair. Met wat simpele aanpassingen is het mogelijk om een geschikte werkplek te creëren. Denk dan aan een goede stoel en een aanpasbaar bureau. Vergeet ook niet om na te denken of de laptop wel een goed idee is. Werk je langdurig op een laptop, dan zorg je ervoor dat je beschikt over een externe muis en een extern toetsenbord. Daarnaast is het goed om na te denken of je misschien ook gebruik moet maken van een extern beeldscherm.
Dit alles kan misschien een aardige investering vergen. Met je werkgever maak je daarom afspraken als het gaat om het thuiswerken en welke kosten door de werkgever gedragen worden. Je kunt via de website van Intermediair meer lezen over dit onderwerp. Wees open en eerlijk over de aanpassingen. Maak vooraf een berekening van hoeveel een en ander zal gaan kosten. Samen met je werkgever maak je daarna een actieplan.
Werk je thuis, vergeet dan ook niet dat je voldoende beweegt. Weet je echt niet meer wat je kunt doen, loop dan desnoods een paar rondjes om het huis heen. Of doe snel even een boodschap. Maak je niet te druk over het feit dat je dan even niet aan het werk bent. Dat haal je gedurende de dag vast wel weer in.
Over de Auteur
Alles over het werken in een kantoor of thuislocatie en het voorkomen van rugklachten.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen