Waar moet je op letten bij het aanschaffen van werkschoenen?
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Niels78 | Via Artikel Post
Gezien: 859 |
Aantal woorden: 1503 |
Datum: Fri, 23 Oct 2020 |
0 commentaar
Werkschoenen zijn voor sommige beroepsgroepen verplicht. Als jij de opdracht krijgt van jouw werkgever om veiligheidsschoenen aan te schaffen, is het soms lastig om tot de juiste werkschoen te komen. Het aanbod is enorm, dus welke werkschoen is jou de beste keuze? Wij helpen jou met de belangrijkste zaken waar je op dient te letten bij het aanschaffen van nieuwe werkschoenen.
1. Wat betekenen de veiligheidsnormeringen?
Voor iedere branche zijn verschillende schoenen aan te raden. Afhankelijk van de sector waarin je werkt, zijn veiligheidsschoenen wel of niet verplicht om te dragen. Werkschoenen zijn onder te verdelen in vijf S-classificaties. Welke normeringen zijn er allemaal?
- S1 werkschoenen: deze schoenen hebben een veiligheidsneus, ze zijn daarnaast ook antistatisch en ze nemen energie op in de hak. S1 classificatie werkschoenen zijn geschikt voor werk in droge omstandigheden.
- S1P werkschoenen: deze schoenen hebben net zoals de S1 schoenen een veiligheidsneus en daarnaast ook nog een veiligheidszool. De schoenen zijn geschikt voor droge plaatsen waar scherpe voorwerpen op de grond liggen.
- S2 genormeerde werkschoenen: voldoen aan dezelfde eisen en kenmerken als de S1 schoenen en zijn tevens waterafstotend. S2 schoenen zijn dus ook geschikt voor vochtige werkomstandigheden.
- S3 werkschoenen: deze norm is een combinatie van S1P en S2: waterbestendige werkschoenen met veiligheidsneus en -zool. Deze schoenen zijn het meest populair, omdat ze heel breed inzetbaar zijn. Hier vind je een breed aanbod van S3 werkschoenen.
De normen S4 en S5 hebben betrekking op werklaarzen en veiligheidslaarzen.
- S4 werklaarzen hebben een composiet of stalen veiligheidsneus. Deze laarzen zijn gemaakt van PU, rubber of kunststof materialen en zijn daardoor waterdicht.
- S5 veiligheidslaarzen zijn niet alleen waterdicht, maar hebben ook een veiligheidszool en antislip-profiel.
Welke normering wordt het meest besteld?
Iedere voet is anders en niet alle werkschoenen zijn bedoeld voor hetzelfde beroep. Toch is de meest populaire normering S3. Deze werkschoen is erg veilig, omdat deze zowel een veiligheidsneus als -zool heeft. Bovendien is hij bestand is tegen water. S3 veiligheidsschoenen komen in elke prijsklasse voor. Zo heb je de goedkope werkschoenen hoog model die zeer in trek is in diverse branches, te zien op de afbeelding.
2. Veiligheidsneus
Werkschoenen met een veiligheidsneus beschermen jouw tenen optimaal tegen vallende voorwerpen en zware objecten. Veel voorkomende letsels aan de tenen worden op deze manier voorkomen. De stalen variant veiligheidsneus is waarschijnlijk de meest bekende, maar er zijn nog ook andere soorten veiligheidsneuzen die andere voordelen met zich meebrengen.
- Stalen neus
- Composiet neus
- Aluminium neus
- Glasvezel neus (fiberglas)
3. Loopcomfort
Voor beroepen waar veel gelopen wordt, speelt het loopcomfort een grote rol in de juiste schoenkeuze. Door een lichte schoen te nemen, worden jouw benen en voeten minder snel moe. Ook een sterk ademend effect en een goede antislipzool is hier van belang. Bovendien zijn er werkschoenen dankzij een goede schokdemping, zelfs energie teruggeven tijdens het lopen.
4. Robuustheid
In sommige sectoren krijgen de schoenen veel te voorduren. Denk bijvoorbeeld aan de bouw. Deze schoenen moeten tegen een stootje kunnen en tegen zware omstandigheden. De volgende kenmerken kunnen goed van pas komen:
- Overneus voor de bescherming van jouw schoen
- Waterdicht/waterafstotend
- S3 classificatie: veiligheidsneus en -zool
- Warmtebestendig
- Oliebestendig
- Antistatisch
Geschikte werkkleding en PBM
Naast goede werkschoenen is het ook van belang dat je passende werkkleding aanschaft, om jouw (zware) werk zo comfortabel mogelijk te maken. Wat valt er allemaal onder werkkleding?
Denk aan overalls, poloshirts, reflectiekleding, riemen, kniebeschermers, regenkleding, stofjassen, sweaters, T-thirts, werkbroeken en werkjassen. Tevens een goede aanvulling zijn persoonlijke beschermingsartikelen (PBM), zoals oordoppen, veiligheidshelmen, gehoorkappen, veiligheidsbrillen en stofmaskers. Voor elke branche zijn andere vereisten, dus informeer hier goed naar bij jouw werkgever.
Over de Auteur
De auteur is erg ervaren op het gebied van werkschoenen en helpt mensen graag om de juiste werkschoenen te vinden.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen