Wat doe je als Timmerman? - Artikelpost

Wat doe je als Timmerman?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 451 | Aantal woorden: 1165 | Datum: | 0 commentaar

Een timmerman is iemand die voornamelijk met hout bezig is om allerlei constructies en voorwerpen te maken, afhankelijk van de specialisatie zijn er veel werkzaamheden die ze  kunnen uitvoeren. Wat de werkzaamheden precies zijn is afhankelijk van bij wat voor bedrijf de timmerman werkt. Werkt hij bij een aannemer, dan zullen de taken heel anders zijn dan bij een keukenbedrijf

Hoe wordt je het?

Om timmerman te worden kan je de opleiding timmerman volgen, dit is de basisopleiding die meestal twee jaar duurt waarin je in de BBL variant bij een relevant bedrijf gaat werken om de kneepjes van het vak te leren. Je leert bijvoorbeeld hoe je een raam monteert, hoe je een scheidingswand maakt en hoe je verstek zaagt. Als de niveau 2 opleiding gehaald is zijn er nog niveau 3 en 4 opleiding waar je door kan leren naar een leidinggevende of gespecialiseerde functie.

Verschillende beroepen

Zoals eerder aangegeven zijn er meerdere specialisaties binnen het timmermans beroep, wij gaan er enkele opnoemen

  • Meubelmaker: in dit beroep ontwerp en construeer of repareer je meubels. Je moet in staat zijn om afgewerkte meubels te maken uit hout. Je zult onder andere stoelen, tafels, kasten en bedden, maar ook hele interieurs zoals keuken en inbouwkasten maken.

  • Betontimmerman: Ook een bekister genoemd. Een betontimmerman is iemand die bekistingen van metaal of hout maakt in de bouw. Een bekisting is eigenlijk een mal, waarin beton wordt gestort om de fundering of constructies van gebouwen te maken, bijvoorbeeld de vloeren.

  • Restaurateur. Een restaurateur voert werkzaamheden uit waarin ze houten voorwerpen opknappen. Een mooi voorbeeld is het opknappen van oude gebouwen met veel houtrot, als de beschermlaag van hout weg gaat en het komt in contact met vol vocht kan het hout gaan rotten. Restaurateurs worden ook veel gevraagd om oude meubels op te knappen.

Algemene werkzaamheden

Timmermannen hebben dus een groot aantal werkzaamheden die ze uitvoeren, voor velen is dit een groot pluspunt omdat het werk zo altijd anders is. Een selectie van werkzaamheden zijn onder andere:

  • Voorbereidend werk: Het is belangrijk dat een timmerman een werktekening op de juiste manier kan lezen en zo kan beginnen aan zijn klus.

  • Constructie: Een timmerman is voornamelijk bezig met het creëren van iets met hout, dit kunnen bijvoorbeeld meubels, kozijnen maar ook trappen, dakconstructies en bekistingen zijn.

  • Reparatie en restauratie: In principe kunnen timmermannen alle houten constructies in een huis repareren. Het meest voorkomende reparatiewerk is het verwijderen en opvullen van houtrot en het bestrijden van houtwormen.

  • Onderhoud: Zoals eerder aangegeven is hout zeer gevoelig voor vocht, het is dus belangrijk dat het hout hier goed tegen beschermd wordt, ook voor langere tijd. Er zal dus geregeld onderhoudswerk moeten gebeurenOver de Auteur

Ambitieuse jonge schrijfster die interesses heeft ope vele verschillende gebieden

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[329 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[184 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[132 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo