Wat houdt het bestuursrecht in en wat kan jij eraan hebben? - Artikelpost

Wat houdt het bestuursrecht in en wat kan jij eraan hebben?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 164 | Aantal woorden: 380 | Datum: | 0 commentaar

Wanneer een overheidsinstelling, bijvoorbeeld de gemeente, jou iets oplegt middels een besluitvorming kan het zijn dat jij je daarin niet kan vinden. Wanneer dat het geval is, is het erg vervelend en wil je er het liefst iets aan doen. Dit kan middels een bezwaar indienen. Het bestuursorgaan gaat naar dit bezwaar kijken en zal hun beslissing overwegen. Dit proces kan erg ingewikkeld zijn en hierbij kan jij je beroepen op het bestuursrecht.

Bestuursrecht is een veelomvattend rechtsgebied

Sommige rechtsvormen kennen meerdere wetten, besluiten en regelingen. Hiermee kan het ook een zeer complexe rechtsvorm worden. Het bestuursrecht is daar één van. Binnen het bestuursrecht vallen ook meerdere soorten recht, waaronder: vastgoedrecht, milieurecht, bouwrecht en vreemdelingenrecht).

Verschil met staatsrecht

Vaak worden staatsrecht en bestuursrecht in één adem genoemd, maar kan dit wel? Er zit wel degelijk een verschil tussen deze twee rechtsvormen. Zo is in het staatsrecht omschreven op welke manier de overheid haar organen georganiseerd moeten zijn. Het bestuursrecht daarentegen beschrijft aan welke regels de overheid en alle organen zich moeten houden. Daarnaast staat hierin wat bedrijven en burgers kunnen doen wanneer zij het er niet eens mee zijn. 

Functies bestuursrecht

De functie van het bestuursrecht kan in twee delen worden gesplitst, namelijk: de waarborgfunctie en de instrumentele functie.

Waarborgfunctie

Deze functie houdt in dat dit type recht burgers en bedrijven kan waarborgen tegen het handelen van de overheid. De overheid moet zich namelijk houden aan alle wetten en voorschriften die zijn opgeschreven. Wanneer de overheid hier niet goed naar handelt kan het aangevochten worden.

Instrumentele functie

Daarnaast kent het bestuursrecht ook een instrumentele functie. Deze functie houdt in dat de overheid bestuursbevoegdheden kan inzetten om de samenleving mee te (be)sturen. Dit kan geschieden door het verplichten van een vergunning voor bepaalde activiteiten.Over de Auteur

Maartje van SEO-onderscheuning beantwoordt veelgevraagde onderwerpen. Dit keer heeft zij een stukje geschreven over bestuursrecht.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[329 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[184 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[143 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo