Wat is een kennismigrant?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: PLavrijssen
Gezien: 280 | Aantal woorden: 372 | Datum: Mon, 20 Feb 2017 | 0 commentaar

Een kennismigrant is kort gezegd een immigrant van buiten de EU met toestemming om in een ander land te werken door haar of zijn kennis. In Nederland is er een speciale regeling voor het toelaten van hoogopgeleide migranten. Deze regeling zorgt ervoor dat bedrijven makkelijker hoogopgeleide werknemers van buiten de EU aan kunnen nemen. Hier zijn wel een aantal voorwaarden voor, onder andere dat de werknemers waardevol zijn voor de arbeidsmarkt doordat zij over specifieke kennis en kunde beschikken. Er hoeft dan geen tewerkstellingsvergunning aangevraagd te worden.

Voorwaarden




Om in Nederland als kennismigrant aan de slag te gaan is er een verblijfsvergunning en machtiging tot voorlopig verblijf nodig. Het is hierbij verplicht dat er een arbeidsovereenkomst is en dat de kennismigrant een geldig paspoort heeft. Op deze verblijfsvergunning komt te staan dat de tewerkstellingsvergunning niet verplicht is en dat andere arbeid niet is toegestaan. Dit betekent dat de migrant alleen als kennismigrant mag werken.

Een kennismigrant in dienst nemen
Het is alleen mogelijk om een kennismigrant in dienst te nemen als u een erkend referent bent. Als referent heeft u een aantal rechten en plichten. Zo kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van een snellere procedure en eigen verklaringen. De erkenning als referent kunt u aanvragen bij Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Als u zelf geen referent bent kunt u ervoor kiezen om de migrant in dienst te laten treden bij een payroll bedrijf die wel referent is. Zo kan de migrant alsnog bij uw bedrijf aan de slag. Het is namelijk alleen verstandig om u te laten erkennen als referent als u regelmatig kennismigranten uit het buitenland naar Nederland haalt. Er is ook een speciale regeling voor Europese kennismigranten, de Europese blauwe kaart. Hier geldt een hogere inkomenseis voor dan voor kennismigranten van buiten de EU en er is een opleidingseis. De migrant moet namelijk een diploma hebben van een hogere opleiding van minimaal 3 jaar.


Over de Auteur

Blogger

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Jouw naam:


Jouw email:


Commentaar

Type de code over die je hieronder ziet (beveiliging tegen Spam en geautomatiseerde aanmeldingen)

Visual CAPTCHA


Artikel Kenwoorden



Top Auteurs

gerardkempers
[189 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[100 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[82 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed
bvvught
[62 geplaatste Artikelen] feed
JennyL
[59 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo