FB pix 5 Tips om stress bij je Friese paard te reduceren - Artikelpost

5 Tips om stress bij je Friese paard te reduceren

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1449 | Aantal woorden: 873 | Datum: | 0 commentaar

Stress bij je Friese Paard kan leiden tot een verscheidenheid van gezondheidsproblemen, maar het is makkelijk te herkennen en te voorkomen. Stress zorgt voor afgifte van een stresshormoon. Dit is een goede zaak als de situatie het vereist, denk aan extra energie om roofdieren of andere gevaren te ontvluchten.

Chronische blootstelling aan stress en de voortdurende afgifte van het stress hormoon, zal een negatieve impact hebben o.a. de immuniteit, spijsvertering, het gedrag, de voortplanting en het cardiovasculaire systeem. Maagzweren, kolieken en diarree kunnen ook optreden als gevolg van stress.

Wat zorgt voor stress bij een paard?

Typisch, kan elke verandering in de routine van een paard leiden tot een gebrek aan evenwicht dat weer leidt tot stress. Heb je bijvoorbeeld de voeding, training of weidegang? Kleine veranderingen kunnen zelfs de grootste paarden verstoren.

Hier zijn een aantal veel voorkomende oorzaken van stress bij een paard en enkele tips om die te overwinnen:

1. Onjuiste voeding

In het wild, bewegen en grazen paarden. In feite besteden wilde paarden 70 procent van hun tijd om te grazen. Als je paarden niet op de wei staan, probeer je paard dan ten minste vier keer per dag te voeden op gezette tijden.

2. Gebrek aan lichaamsbeweging

Net als bij mensen, kan een lichaamsbeweging helpen om je paard te ontstressen.  Een wandeling, een extra rit ...het is allemaal goed.

3. Isolatie

Paarden zijn kuddedieren. Een kudde biedt veiligheid, status, emotionele ondersteuning en plezier. Zonder een metgezel, worden veel paarden eenzaam en gestrest. Geiten zijn bijvoorbeeld ook beminnelijke metgezellen. Als je een paard gaat stallen, probeer dan altijd dat je paard zijn of haar metgezellen kan zien. Laat haar weten dat ze niet alleen is!

4. Verveling

Verveling kan leiden tot stress bij paarden. Onthoud dat paarden nieuwsgierig zij en in het wild de meeste tijd grazen. Staat je paard veel op stal zorg dan voor speelgoed om stress gerelateerd gedrag te bestrijden. Probeer je Friese paard veel buiten te zetten. Spiegels kunnen angst verminderen voor paarden. Kijken naar zichzelf is zeer rustgevend voor paarden. Dit werkt niet voor mensen. Geloof me, Ik heb het geprobeerd.

5. Gebrek aan vertrouwen

Een zelfverzekerd paard is beter in staat om met stress om te gaan. Stel je paard voorzichtig bloot aan nieuwe beelden, geluiden en geuren, zodat je paard zijn natuurlijke nieuwsgierigheid naar hun ervaring van hun omgeving uitbreidt. Moedig deze verkenning aan.

6. Besmettelijke Stress


Praat met je paard op een kalmerende toon en blijf altijd rustig. Wordt zelf niet gestressed  over het feit dat je paard stress heeft.

Vermindering van stress verhoogt de gezondheid van je Friese paard. Veel technieken vereisen niets meer dan het begrijpen van de fundamentele behoeftes van een paard. Respecteer deze natuurlijke behoeftes van je Friese paard.

Dit voorkomt stress!

Over de Auteur

Tjeerd Bouwma is al 20 jaar deskundige op het gebied van Friese paarden en de verzorging ervan. Hij brengt zijn ervaringen graag over op anderen. Meld je nu aan voor zijn Gratis Friese Paarde Magazine op: www.friesepaard.com

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

schleich HORSE CLUB - Friese Hengst - 13975
schleich HORSE CLUB - Friese Hengst - 13975

€ 8,90
Toon product

schleich HORSE CLUB - Friese merrie - Speelfiguur - Kinderspeelgoed voor Jongens en Meisjes - 5 tot 12 jaar - 13906
schleich HORSE CLUB - Friese merrie - Speelfiguur - Kinderspeelgoed voor Jongens en Meisjes - 5 tot 12 jaar - 13906

€ 8,99
Toon product

schleich HORSE CLUB - Friese hengst wedstrijd - Speelfigurenset - Kinderspeelgoed voor Jongens en Meisjes - 5 tot 12 jaar
schleich HORSE CLUB - Friese hengst wedstrijd - Speelfigurenset - Kinderspeelgoed voor Jongens en Meisjes - 5 tot 12 jaar

€ 14,99
Toon product

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[199 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[95 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo