FB pix Alles Wat Je Moet Weten Over Friese Paarden - Artikelpost

Alles Wat Je Moet Weten Over Friese Paarden

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 2397 | Aantal woorden: 608 | Datum: | 0 commentaar

Het Friese paard is één van de oudste Europese paardenrassen en werd door de Romeinen al gebruikt als een krijgspaard. De rijkere boeren en de adel gebruikte het paard zo rond de 19e eeuw niet alleen als werkpaard maar tevens als een stuk vermaak zoals tijdens de kortebaan draverijen.

Friese paarden zijn sierlijk en zeer sprookjesachtig met hun lange, golvende manen en staarten. Ze zijn buitengewoon vriendelijk, leergierig en zacht van aard. Het Friese paard is niet veeleisend en gemakkelijk in de omgang. Dat maakt ze ideaal van beginners.

Friese paarden zijn naast Nederland, populair in zowel Europa als de Verenigde Staten, en worden vandaag de dag vaak gebruikt voor diverse doeleinden zoals dressuurwedstrijden en als recreatiepaard.

Er is geen ander ras dat vergelijkbaar is met het Friese paard. Sierlijk en vriendelijk genoeg voor het rijden en krachtig genoeg voor de landbouw. Friese paarden zijn niet altijd zwart zoals velen denken. In de donkere Middeleeuwen waren ze grotendeels bruin of bontgekleurd.

Toen het Friesch Paarden Stamboek werd opgericht, was zo’n 90 procent zwartgekleurd en maar 10 procent bruin. In de donkere Middeleeuwen waren ze grotendeels bruin of bontgekleurd. Langzaam zijn ze steeds meer zwart van kleur geworden.

Karakteristiek voor Friese paarden zijn de zwarte kleur, het front, het royale behang en de grote, krachtige, hoogstaande gangen. Het edele hoofd en de evenwichtige bouw, geplaatst op een lichtgebogen hals, vervolmaken zijn trotse verschijning.

Sommige afstammelingen hebben erg veel behang aan de benen, hals en de staart. Dat is dan ook helemaal het pronkstuk van de Fries. De hoeven van Friese paarden zijn over het algemeen vrij hard.

De huid van het Friese paard is vrij stevig en in combinatie met zijn dikke haar levert dat nog weleens problemen op met zijn temperatuursregulatie. Je kunt je paard helpen door hem al vroeg in het seizoen te scheren. Manen, staart en sokken zijn de sieraden van je Fries en verdienen daarom ook bijzondere aandacht.

Vanwege de strikte regelgeving m.b.t. het fokken van Friese paarden door de eeuwen heen, zijn de typische raskenmerken diep verankerd in de genetica van het Friese ras. Dit geldt ook voor het unieke karakter van het Friese paard: levendig, intelligent, niet veeleisend, eerlijk en betrouwbaar en altijd bereid om te werken. Dit is wat ieder mens graag terugziet in een paard

In het verleden is het Friese paard diverse malen met uitsterven bedreigd. Vanwege de rantsoenering van brandstof tijdens de Tweede Wereldoorlog, gebruikte de boeren, de Friese paarden voor het transport en veldwerk. De Fries is een van de beste paarden hiervoor.

Door zijn opvallende uiterlijk, is het Friese paard ook populair geworden in de filmindustrie. Het ras dankt veel van zijn huidige populariteit aan het uiterlijk van de Friese hengst Othello uit de film Ladyhawke, die een wereldwijde belangstelling voor dit paard ontketende.

Het hedendaagse Friese paard is erg populair vandaag de dag. Door zijn veelzijdig zijn Friese paarden geschikt voor het aangespannen rijden, maar ook voor de dressuur, voor de samengestelde wedstrijdsport, voor de tuigsport of voor de shows in het circus..Over de Auteur

Tjeerd Bouwma is al 20 jaar deskundige op het gebied van Friese paarden en de verzorging ervan. Hij brengt zijn ervaringen graag over op anderen. Meld je nu aan voor zijn Gratis Friese Paarden Magazine op: www.friesepaard.com

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[201 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[100 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo