Belang van de adem bij yoga, en daarbuiten - Artikelpost

Belang van de adem bij yoga, en daarbuiten

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 165 | Aantal woorden: 397 | Datum: | 0 commentaar

Misschien heb je al gemerkt als je zelf yoga doet dat je je nadien altijd lekker ontspannen voelt. Dat je lichaam soepeler aanvoelt, en de zorgen die je voordien had misschien plots veel minder belangrijk of groots lijken. Wat leuk! Maar hoe komt dat nu dat je je na een yogales zo ontspannen voelt?

Veel heeft te maken met de adem. Tijdens een yogales wordt meestal veel aandacht aan de adem besteed. Laag ademen, diep ademen, de adem gebruiken om spanning los te laten. Het klinkt je ongetwijfeld bekend in de oren.

De adem is een belangrijke tool om te ontspannen, maar ook om wakker en energiek te worden. Dit komt omdat je met de adem het parasympatische en het sympatische systeem kan controleren. Het parasympatisch systeem is de ontspanningsmodus; rest and digest systeem van het lichaam. Deze zorgt ervoor dat je lichaam ontspant, je hartslag vertraagt, je temperatuur daalt. Het brengt je in ontspanningsmodus. Het parasympatische systeem kan je activeren door langzaam en bewust te ademen.

Het sympatische systeem is de energieke modus; fight or flight systeem van het lichaam. Deze zorgt ervoor dat je lichaam opwarmt, de spieren opspannen, en je lichaam zich klaarmaakt voor actie. Het sympatische systeem kan je activeren door snel te ademen (bijvoorbeeld met de vuurademhaling, Kapalbhati).

Tijdens de yogales ligt de focus meestal eerder op het activeren van het parasympatische systeem. Omdat je steeds langzaam en bewust ademt reageert het lichaam hierop door in ontspanningsmodus te komen. Je hartslag zal vertragen, je spieren zullen zich ontspannen, en je gedachten komen tot rust. Daarom voel je je op het einde van de les zo lekker ontspannen.

Wil je graag meer leren over yoga en de vele voordelen van yoga? Neem dan eens een kijkje naar onze korte yoga docenten opleiding. Aan het einde van de cursus kan je yogadocent worden in slechts 4 weken tijd!Over de Auteur

Dorien Bortels is de hoofdtrainer van de yoga opleidingen bij NewNature Yoga Academy. Ze heeft meer dan 5 jaar ervaring in het lesgeven en heeft haar eigen yoga studio in Terborg. Als E-RYT500 heeft ze de nodige kennis en ervaring om professionele yoga docenten opleidingen te organiseren.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[304 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[182 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[126 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo