Dit is waarom digitale vaardigheden zo belangrijk zijn
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Niels78 | Via Artikel Post
Gezien: 459 |
Aantal woorden: 1001 |
Datum: Thu, 16 Dec 2021 |
0 commentaar
Kinderen die op 3-jarige leeftijd al een Youtube-filmpje weten te vinden, of de iPad gebruiken voor de nieuwste spelletjes. De vorige generatie kan er soms met verbazing naar kijken: hoe komen ze zo snel aan die wijsheid? En wat zijn de gevolgen?
Opgroeien met mobiele apparaten
Heel anders dan bij de vorige generatie, groeien kinderen op met een scala aan mobiele apparaten. iPads, tablets, mobiele telefoons, e-readers: de keuze is reuze. Ook het digitaal onderwijs draagt daar aan bij. Voor ouders die zich zorgen maken om de schermtijd, kan dat best wat vragen opleveren. Is het wel zo’n goed idee, op school ook nog eens achter een schermpje kruipen? En inderdaad, schermgebruik kan juist bij jonge kinderen best wat negatieve gevolgen hebben.
Schermgebruik bij kinderen
Experts wijzen regelmatig op het risico van bijziendheid, en gebruiken dan ook vaak de term ‘bijziende generatie’. De gedachte daarbij is dat je bijziendheid met de 20-20-2-regel zou kunnen voorkomen. Dat houdt in dat kinderen na 20 minuten schermtijd minstens 20 seconden in de verte moeten kijken om bijziendheid te voorkomen. De 2 staat voor het advies om kinderen minstens 2 uur per dag buiten te laten spelen. De 20 seconden wegkijken van het scherm, moet in een volle basisschoolklas zeker lukken; leraren zouden wíllen dat hun leerlingen inderdaad eens 20 minuten in volle focus naar hun schoolwerk zouden kijken. Wat dat betreft hoef je je dus geen zorgen te maken om zo’n chromebook voor school.
Vaardigheden voor de toekomst
Eerlijk is eerlijk: opgroeien zonder zo veel beeldschermen is simpelweg niet te doen. Sterker nog, dat zou best wat moeilijkheden opleveren in de toekomst. Ook op de arbeidsmarkt wordt namelijk veel gebruikgemaakt van beeldschermen. Daarnaast zijn digitale vaardigheden essentieel om goede bronnen te verzamelen en fake news te vermijden. Volgens het Nederlands Jeugdinstituut zien jongeren die minder digitaal vaardig zijn bijvoorbeeld minder gevaren op het internet, waardoor ze veel kwetsbaarder zijn. Om goed mee te komen in de digitale wereld, is het volgens het Nederlands Jeugdinstituut belangrijk om wegwijs gemaakt te worden in het medialandschap.
Digitaal onderwijs
Digitaal onderwijs kan daar goed bij helpen. Dankzij digitaal lesgeven
verwerven jongeren spelenderwijs digitale vaardigheden, en dat blijkt nog best nodig. Want hoewel kinderen steeds digitaal vaardiger worden, lopen deze vaardigheden bij jongeren soms wat achter. Zo blijkt uit onderzoek van de Koninklijke Bibliotheek dat maar liefst 47% van de jongeren tussen de 10 en 15 jaar hun digitale vaardigheden overschat. Zo’n 75% van de jongeren dacht digitaal vaardig te zijn, wat in werkelijkheid op 39% bleek te liggen. Digitaal onderwijs is dus echt zo gek nog niet.
Over de Auteur
Is zelf docent en weet dan ook alles over lesgeven, met name digitaal lesgeven.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen