Een bedrijfsnoodplan op het werk - Artikelpost

Een bedrijfsnoodplan op het werk

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 482 | Aantal woorden: 872 | Datum: | 0 commentaar

Als je een groot gedeelte van je tijd op je werk doorbrengt, moet dit wel een veilige plek zijn om je te bevinden. Als je werkplek veilig is, zal dit ook de werksfeer positief beïnvloeden. Je zult met plezier naar je werk gaan en je zult hier goed kunnen werken. Maar om de veiligheid op het werk te waarborgen, moeten zowel werkgever als werknemers hier aan bijdragen. Zo is een BHV cursus bijvoorbeeld een goede keus. Ook is het verstandig om een bedrijfsnoodplan op te stellen voor het bedrijf. Zo weet iedereen wat de bedoeling is en wat hij of zij moet doen in geval van nood. Maar wat staat er nou precies in een bedrijfsnoodplan?

Bedrijfsnoodplan

In een bedrijfsnoodplan moeten er verschillende onderdelen aan bod komen. Het belangrijkste doel van het plan is om ervoor te zorgen dat er systematisch wordt aangegeven wat de organisatie moet doen in geval van een calamiteit. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is en worden de gevolgen voor de mensen beperkt. Als er een calamiteit plaatsvindt, moet de organisatie kunnen terugvallen op goed opgeleide BHV’ers. Hiervoor kan er een BHV cursus worden gedaan. Het aantal BHV’ers en de vaardigheden die zij moeten kunnen hangt af van de grootte, de ligging, de risico’s en de aard van het bedrijf.
In het bedrijfsplan moet er worden uiteengezet hoe het ontruimingsplan, het veiligheidsplan en het beveiligingsplan eruit zien. Dit kan in totaal best even wat werk kosten, maar het is wel erg belangrijk. Zo moet namelijk de organisatie van de bedrijfshulpverlening worden verteld, evenals het schema van de commandostructuur van de bedrijfshulpverlening, de plaatsvervanging en de afstemmingen met de gemeentelijke rampenplannen. Verder moeten er ook praktische zaken in worden opgenomen, zoals de plek waar werknemers zich moeten verzamelen om te controleren of er mensen zijn achtergebleven in het pand.


Ook moeten de verantwoordelijkheden in dit plan worden aangegeven. Er moet namelijk worden bepaald wie er zorgt voor de inwerkingtreding van het bedrijfsnoodplan en wie hierbij de leiding heeft. Als al dit soort zaken van tevoren worden vastgelegd, ontstaan er op het moment van een calamiteit veel minder onduidelijkheden. Meestal is er stress genoeg op zo’n moment en op deze manier wordt er toch duidelijkheid geschept. Ook moet er worden vastgelegd wie er verantwoordelijk is voor het contact met autoriteiten zoals politie, brandweer en gemeente. Zo zal het overdragen op de hulpdiensten soepel verlopen. Verder is het verstandig om een lijst te maken van mogelijke ongelukken en de wijze van bestrijding hierbij. Er zijn verschillende scenario’s die kunnen voorkomen, en deze moeten allemaal op een andere manier behandeld worden. Bij een brand moet er bijvoorbeeld anders worden gehandeld dan bij lekkage van gevaarlijke stoffen. Een risicoanalyse hoort hier zeker ook bij. Hierin wordt er gekeken naar welke risico’s er mogelijk zijn en welke omvang deze kunnen aannemen.


Om erachter te komen welke punten allemaal precies in een bedrijfsnoodplan moeten, kun je eens zoeken op internet. Hiervoor kun je een checklist opstellen om geen onderdelen te vergeten. Als het bedrijfsnoodplan eenmaal klaar is, moeten werknemers, bedrijfshulpverleners, arbodeskundigen en preventiemedewerkers allemaal op de hoogte zijn van het plan. Af en toe moet het plan getest en indien nodig gewijzigd worden.

Over de Auteur

Sanne Vermeulen

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[329 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[184 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[143 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo