Een gastgezin kiezen voor je studie in het buitenland
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: meursault2410 | Via Artikel Post
Gezien: 1022 |
Aantal woorden: 1063 |
Datum: Mon, 22 Apr 2013 |
0 commentaar
Gecombineerd met een verblijf bij een gastgezin (in tegenstelling tot het huren van je eigen plek of wonen in een studentenhuis) heeft deze ervaring dubbel zo veel persoonlijke waarde, met een volledige onderdompeling in de lokale cultuur als resultaat.
Wanneer je weet waar je wilt studeren en geluk hebt om je eigen gastgezin te kiezen, hoe zorg je er dan voor dat je het juiste gezin kiest dat bij jou past? Hieronder vind je enkele aspecten die je beslissing kunnen beïnvloeden en waar je zeker rekening mee moet houden:
- Locatie – Om hoge reiskosten te besparen, is het van belang je zorgen te maken over de locatie van gastgezin. Zitten zij dicht bij de plek waar je studeert en/of het sociale leven induikt? Zoek uit of je gastgezin in een dorp of stad woont en of het überhaupt invloed op jou heeft. Als je in de stad gaat studeren, is het dan ook mogelijk om in de stad te wonen? Of moet je bij een dorpsgezin wonen en elke dag pendelen? Kan jouw gastgezin je misschien helpen met vervoer?
- Geloof – Vraag jezelf af of religie belangrijk is voor jou. Is het gastgezin tolerant ten opzichte van jouw geloof? Datzelfde geldt natuurlijk andersom ook: zijn ze erg religieus, en is dat een struikelpunt voor jou?
- Omvang van het huishouden – Zullen er andere studenten bij jou en je gastgezin wonen? Krijg je je eigen kamer? Heeft jouw gastgezin kinderen of huisdieren, en is dat niet erg voor jou? Als je bang bent voor dieren of misschien een allergie hebt, kan dit een probleem zijn. Hetzelfde geldt als je een lang verblijft plant bij een grote familie met kinderen, want zal dit geen effect hebben op jouw studie en sociale leven? Je moet je daarnaast wellicht aanpassen aan familieregels of een uitgaansverbod.
- Taal – Spreek je de taal van jouw gastgezin? Spreken zij de jouwe? Wanneer je in het buitenland studeert, is het leren van de lokale taal onvermijdelijk. Wonen bij een gastgezin is de beste manier om je taalvaardigheden op te poetsen, je uitspraak te verbeteren en voor het leren van informele uitdrukkingen.
- Dieet – Wanneer je specifieke dieeteisen hebt, vegetarisch bent of allergieën hebt, zorg er dan voor dat je gastgezin zich wil en kan aanpassen hieraan. Weet welke maaltijden ze je voorschotelen (indien van toepassing) en zorg er ook voor dat je weet wat er van je verwacht wordt. Dien je bij te dragen aan het budget of de maaltijden zelf, op wat voor manier dan ook?
- Levensstijl – Als je een open en liberaal persoon bent, denk er dan aan dat het leven bij een traditionele familie nog wel eens voor problemen kan zorgen – zowel voor jou als voor hen. Houd rekening met issues als seksuele voorkeuren, roken en drinken en denk nog eens goed na over je eigen gewoontes. Bekijk of het mogelijk is om jouw gewoontes of die van jouw gastgezin aan te passen om zo bij elkaar geen ergernissen te veroorzaken. Zou jij het bijvoorbeeld erg vinden als een van jouw hosts zou roken of drinken? In sommige landen, in Denemarken bijvoorbeeld, zul je er achter komen dat roken meer een gewoonte is in het dagelijkse leven dan je misschien gewend bent.
- Het studeren op zich – Tot slot, denk eraan dat jouw studie hetgeen is waar je voor kwam! Belangrijk is dat je een omgeving hebt gekozen die bevorderlijk is voor je activiteiten. Officiële uitwisselingsfamilies zijn grondig gescreend om er voor te zorgen dat zij voldoen aan bepaalde standaarden, maar het loont de moeite om extra details te zoeken. Bijvoorbeeld; heb jij internet nodig en heeft jouw gastgezin een internetverbinding? En zo niet, kun je ergens anders op het internet? Gastgezinnen in sommige delen van Zuid-Amerika kunnen beperkte toegang tot het internet hebben, maar internetcafés en jouw eigen studieplek zullen je waarschijnlijk een goede internetverbinding kunnen verschaffen.
Wees niet bang om gastgezinnen te ondervragen!
Alles wat hierboven wordt gezegd krijgt een steuntje in de rug door goede communicatie – dus wees niet bang om over je problemen en eisen te praten met meerdere gastgezinnen. Aangezien je toch een aantal maanden bij een gastgezin zult wonen, zou je het beslissingsproces moeten zien als een soort interview. Praat met families aan de telefoon of op Skype om te kijken wie geschikt is. Ga instinctief te werk!
Kies niet zomaar de eerste de beste
Jouw ervaringen zullen een groot deel uitmaken van de uitwisseling, dus is het belangrijk te weten wat je uit de ervaring wilt halen om zo het juiste gastgezin te kiezen. Met een ogenschijnlijk oneindig en overweldigend aantal keuzes beschikbaar, is de verleiding groot om de eerste de beste te kiezen. Neem echter de tijd en bedenk dat het van beide kanten moet komen. Jouw gastgezin moet net zo gelukkig zijn en zoveel vertrouwen voelen als jij naar hen. Ze laten tenslotte een volledige vreemdeling in hun huis en leven!
Zoek dit allemaal uit en je zult prima overweg kunnen met jouw toekomstige gastgezin. Mochten er toch issues zijn, dan zal jouw uitwisselingsprogramma je voorzien van hulp of advies.
Veel succes en plezier met het zoeken naar een gastgezin!
Over de Auteur
Alastair is een leraar Engels bij Ceran
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen