FB pix Hatha Yoga training in het oude India en moderne Europa - Artikelpost

Hatha Yoga training in het oude India en moderne Europa

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1110 | Aantal woorden: 771 | Datum: | 0 commentaar

 

 

Geschiedenis van Yoga in India

Wetenschappelijk bewijs toont aan dat Yoga is ontstaan in India rond 5000 voor Christus. Het werd over het algemeen beoefend door monniken, sadhoes of tantrabeoefenaars om de vijf zintuigen te beheersen en controle te krijgen over de gedachten, voor een stabiele geest. De training omvatte houdingen, gevorderde pranayama en meditatie oefeningen. Met deze beoefenaars werden vaak yogi’s (yogabeoefenaars) bedoeld die in een traditionele Yoga ashram in India leefden. Naast lichamelijke training, volgden deze yogi’s ook een streng en gecontroleerd dieet, leefden ze in afzondering en leefden volgens tien andere beginselen, ook wel bekend als Yam’s en Niyam’s. De Yam’s zijn vijf codes die eigen gemaakt moesten worden.  De Niyam’s zijn vijf gewoontes die elke dag geoefend moesten worden of onderdeel uitmaakten van het dagelijkse leven van een yogi.

Oud Indiaas trainingssysteem van Gurukula

In India bestond een oud systeem van scholing genaamd “Gurukula”. Dit systeem vereiste dat de student die zich wenste te ontwikkelen en te groeien, naar een Yoga ashram of een Yogaschool van een yogaleraar of goeroe ging. De student leeft dan samen met de leraar als lid van zijn familie en helpt mee bij de dagelijkse taken, terwijl hij de lezingen en lessen van de leraar vol vertrouwen en geloof volgt. Gedurende deze periode test en daagt de leraar de student op verschillende manieren uit om de student te helpen voorbij zijn ‘comfortzone’ te groeien en zijn geest te openen door middel van verlies van ego. Dit systeem helpt de leraar en student om een vertrouwensrelatie op te bouwen en versterkt de uitwisseling van informatie en lering. De leraar onderwijst alle vier de paden van yoga om het geestvermogen van de student te vergroten en hem te laten zien welk pad het beste is voor zijn groei.  De Yoga in India is meer gericht op ontwikkeling door beheersing van de zintuigen en vermindering van het ego. Dit wordt gedaan door beoefening van houdingen, pranayama, yam, niyam en meditatie en door van deze gebruiken een levenswijze te maken en zich daarvan altijd bewust te zijn .  Dezelfde Yogatraining is nu mogelijk bij Arhanta Yoga Nederland wat een divisie is van een Indiase Yoga ashram.

Moderne Yogascholen

In deze moderne tijd wordt Yoga ,voornamelijk in het westen, slechts beschouwd als een snel hulpmiddel voor lichamelijke pijn, flexibiliteit en een vorm van geestelijke ontspanning. Het ware doel en betekenis van Yoga is in de overdracht verloren gegaan. Voor de meesten van ons betekent Yoga een of twee keer naar de yogastudio gaan en een uur tot anderhalf uur trainen. Hoewel dit helpt om een beetje te ontspannen, toont het niet het echte voordeel van Yoga en haar beginselen. Studeren aan een lokale Yogaschool kan dus niet dezelfde diepgang van kennis geven die door het volgen van een goede Yogatraining in India geleerd en begrepen kan worden.

Yoga in India studeren

Het is een goed idee om Yoga te leren in India, waar haar wortels liggen. Er zijn nog steeds een aantal traditionele Yoga ashrams die klassieke Yoga en vedische filosofieën onderwijzen. Diegenen die serieus denken over een carrière als yogadocent en een grondig begrip van klassieke Yoga, kunnen naar India gaan en een klassieke Yoga docenten training volgen aan een traditionele Yoga ashram. Maar men moet er rekening mee houden dat de levensstandaard en de faciliteiten in een ashram heel minimaal zijn en niet gericht zijn op comfort. Moderne faciliteiten zoals internet, wi-fi, mooie privékamers enz. horen er niet bij. Daarom moet men bereidt zijn luxe op te geven en de Yoga levensstijl aan te nemen voor tenminste de periode van het verblijf om vertrouwd te raken met de traditionele filosofie, rituelen en gebruiken en deze te begrijpen. Een goede yoga docenten training in India kan helpen om in aanraking te komen met klassieke Yoga en haar verschillende gebruiken.Over de Auteur

Yogi Ram is al 14 jaar een klassieke Yoga leraar en geeft Yoga Teacher Training aan professionele Yogadocenten van over de hele wereld. Op het moment woont hij in Nederland en geeft Yoga opleiding in Nederland en India. Hij heeft klassieke Yoga, vedische filosofie en vedantische filosofie gestudeerd en leeft sinds zijn jeugd als een yogi. Vragen over bovenstaande onderwerpen kunnen gesteld worden via yogi22005@hotmail.com

Arhanta Yoga Nederland

http://www.arhantayoga.nl/

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[206 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[104 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo