Het Stap-budget verdwijnt alweer door kabinetsbezuiniging: Een klap voor werkenden en werklozen
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Admin | Via Artikel Post
Gezien: 486 |
Aantal woorden: 463 |
Datum: Wed, 26 Apr 2023 |
0 commentaar
Het nieuws dat het Stap-budget, een scholingssubsidie voor werkenden en werklozen, wegbezuinigd wordt, komt als een klap voor velen. De regeling werd nog maar iets meer dan een jaar geleden gepresenteerd en kreeg sindsdien zowel lof als forse kritiek. Het is onduidelijk wanneer het Stap-budget definitief verdwijnt. Je kunt er dus nog gebruik van maken.
Wat is het Stap-budget en waarom wordt het wegbezuinigd?
Het Stap-budget is een subsidieregeling die zowel werkenden als werklozen een budget van maximaal 1.000 euro biedt voor extra scholing. Het doel van de regeling is om mensen de kans te geven zich verder te ontwikkelen en hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Het Stap-budget kost de overheid jaarlijks ongeveer 200 miljoen euro. Het schrappen van het Stap-budget is onderdeel van een reeks bezuinigingen waarmee het kabinet gaten in de begroting wil opvullen. Deze bezuinigingen hebben grote gevolgen voor veel mensen in Nederland, vooral voor degenen die afhankelijk zijn van deze subsidie om zichzelf te ontwikkelen en hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.
Dubieuze cursussen
Tegelijkertijd was er ook forse kritiek op het Stap-budget, vooral vanwege de dubieuze cursussen die ermee werden vergoed zoals cryptocurrency handelen, aromatherapie, boomknuffelen, etc. Dit leidde tot veel onbegrip en frustratie bij degenen die het Stap-budget wel serieus wilden gebruiken om zichzelf verder te ontwikkelen.
Een klap voor de zwakkeren
Het stoppen van het Stap-budget is vooral een klap voor de zwakkeren in de samenleving, zoals de werklozen en mensen met lagere inkomens. Juist deze groepen hebben vaak extra scholing nodig om zichzelf verder te ontwikkelen en hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Het schrappen van het Stap-budget zal voor hen dan ook grote gevolgen hebben.
Natuurlijk heeft het stoppen ook vervolgen voor de vele opleiders die hun diensten hebben aangepast op basis van deze regeling. Maar zij komen deze verandering wel te boven.
Terug naar af
Het schrappen van het Stap-budget betekent ook dat we weer terug bij af zijn. Voorheen konden hoger opgeleiden hun scholingskosten aftrekken van de belastingen, maar dit werd in de praktijk vooral gebruikt door hoger opgeleiden die de kosten konden voorschieten. Praktisch opgeleiden en mensen met lagere inkomens maakten er veel minder gebruik van. Het Stap-budget was bedoeld om juist deze groepen de kans op extra scholing te bieden, maar helaas is dit van korte duur gebleken.
Over de Auteur
Artikelpost schrijft soms ook zelf artikelen over boeiende onderwerpen
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen