Huiswerkbegeleiding handig of niet? - Artikelpost

Huiswerkbegeleiding handig of niet?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 138 | Aantal woorden: 1325 | Datum: | 0 commentaar

In Nederland is het onderwijs goed geregeld. Ieder kind wordt verplicht om naar school te gaan en ieder kind heeft recht op een goede studie en begeleiding. Heeft je kind moeite met leren? Dan zal de school extra steun en begeleiding bieden om ervoor te zorgen dat je kind op het juiste niveau komt. Naast deze extra begeleiding vanuit school is het ook mogelijk om je kind op huiswerkbegeleiding of bijles te zetten. Als ouder zijnde kan je nog wel eens twijfelen of het verstandig is om huiswerkbegeleiding in te schakelen. In dit artikel geven wij aan of het handig is of niet.

 

Wanneer huiswerkbegeleiding inschakelen?

Niet elk kind is een studiebol. Bij sommige kinderen is het vanaf het begin al zichtbaar dat ze niet van leren houden. Ze hebben moeite met concentreren of vinden de leerstof simpelweg gewoon te moeilijk. De eerste stap die je als ouder dan kan zetten is om samen met het kind huiswerk te maken. Elke dag een paar opdrachten en dan je kind overhoren. Helaas zal deze methode niet voor iedereen werken. Het kind heeft misschien geen zin om naar de ouders te luisteren? Kan zich niet concentreren in een vertrouwde omgeving. Of de ouders hebben weinig verstand van het vak en kunnen daarom geen hulp bieden.

 

In zulke gevallen is het dan verstandig om je kind op huiswerkbegeleiding te zetten. Vaak is dit een naschoolse activiteit waarbij de kinderen in stilte hun huiswerk kunnen maken. Als ze hulp nodig hebben dan kan de huiswerkbegeleider hun vragen beantwoorden.

 

Leren plannen

Huiswerkbegeleiding is niet alleen handig voor als het kind moeite heeft met huiswerk. Maar kan helpen met het leren plannen. Ook op de basisschool kunnen kinderen soms huiswerk krijgen voor meer dan 1 vak. Het kan dan moeilijk zijn om een keuze te maken welk vak als eerste gedaan moet worden. De huiswerkbegeleiders hebben ervaring met het aanleren van plannen en kunnen de kinderen hierbij helpen. Hier zal het kind later zeker profijt van hebben.

 

Begeleiding op school of extern instituut?

Wil je als ouder graag dat je kind op huiswerkbegeleiding gaat dan zal er een keuze gemaakt worden tussen begeleiding op school of een extern instituut. Het voordeel van huiswerkbegeleiding op school (indien dit gegeven wordt) is een vertrouwde omgeving en vaak vertrouwde docenten die helpen. Het nadeel kan zijn dat de klassen vaak groot zijn en dat er dan weinig persoonlijke aandacht gegeven wordt.

 

Bij een huiswerk instituut zijn de klassen vaak kleiner en is er meer persoonlijke aandacht. De begeleiders die werken op zo een instituut hebben vaak ook specifieke kennis over verschillende vakken en kunnen je kind hierdoor nog beter begeleiden. Ook hebben ze bepaalde volgsystemen waarbij de ouders en misschien zelfs de docenten op de hoogte gehouden kunnen worden van de ontwikkeling en voortgang van het kind. Dit is natuurlijk erg prettig omdat je dan makkelijk kan zien wat de begeleiding oplevert.  

 

Verschil tussen huiswerkbegeleiding en bijles

Soms halen ouders het verschil tussen huiswerkbegeleiding en bijles door elkaar. Daarom hebben we de verschillen nog een keer op een rijtje gezet:

 

Huiswerkbegeleiding:

·      Enkel begeleiding en hulp bij vragen

·      Zelfstandig aan de slag met huiswerk

·      Hulp bij het plannen van huiswerk

·      Klassikaal

 

Bijles

·      Specifieke uitleg en hulp bij een bepaald vak

·      Vaak 1-op-1 (persoonlijke begeleiding)

 Over de Auteur

Een particulier die het leuk vindt om informatie over verschillende onderwerpen te delen. 

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[329 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[184 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[143 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo