Leer malware bestrijden
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Laovdb | Via Artikel Post
Gezien: 864 |
Aantal woorden: 1424 |
Datum: Mon, 2 May 2016 |
0 commentaar
Malware
Cybercriminaliteit neemt nog steeds toe. Elke computer die is verbonden met het internet loopt vandaag de dag gevaar. Criminelen zijn uit op je gegevens of je geld. Via slinkse manieren proberen ze je computer binnen te dringen.
Misschien ben je wel eens gewaarschuwd voor malware op je computer. Malware is een verzamelnaam. Het staat voor alle software die schade aan je computer kan toebrengen. Voorheen werd vaak gesproken over computervirussen. Het virus is echter maar één van talloze soorten malware. Hackers blijven steeds nieuwe manieren vinden om toegang tot je computer te krijgen.
Het is erg belangrijk om te weten wat malware kan aanrichten. Niet alleen je PC kan minder goed gaan functioneren. Je gegevens kunnen ongevraagd verspreid worden. Sommige software kan er zelfs voor zorgen dat je rekening geplunderd wordt. Om computergebruikers te informeren hebben we drie gevaarlijke soorten malware op een rijtje gezet. Lees hier wat de risico’s kunnen zijn:
· Keylogger
Keylogger software is in staat om toetsaanslagen door te geven. In sommige gevallen worden ook muisbewegingen geregistreerd. Door dit stukje malware wordt dus alle getypte tekst opgeslagen. Hier kan op allerlei manieren misbruik van worden gemaakt. Het betekent onder andere dat je gebruikersnamen en wachtwoorden niet meer veilig zijn. Ook ingevulde creditcardgegevens worden rechtstreeks doorgespeeld. Daarnaast kun je denken aan chat of e-mail. Met behulp van een keylogger komen vertrouwelijke berichten komen bij kwaadwillende mensen terecht.
· Ransomware
Dit type malware is eigenlijk een digitale vorm van chantage. Het blokkeert de computer of de data die erop staat. Vervolgens wordt ‘losgeld’ aan de gebruiker gevraagd. Pas na betaling zal de computer weer vrijgegeven worden. De gebruiker krijgt deze boodschap te lezen bij het opstarten van de computer. Vaak wordt het bericht verpakt als een boete van een overheidsinstelling zoals de politie. Kijk goed uit met ransomware. De computer blijft gewoon vergrendeld bij betaling.
· Backdoors
Een backdoor is letterlijk een achterdeurtje dat in software wordt ingebouwd. Het is een functie die bedoeld is om bepaalde beveiligingsmechanismen te kunnen omzeilen. In sommige gevallen wordt een backdoor met goede bedoelingen ingebouwd. Zo kan bijvoorbeeld in noodgevallen toch zonder wachtwoord toegang tot een programma verkregen worden. In de meerderheid van de gevallen is een backdoor echter om andere redenen geplaatst. Het is bedoeld om hackers een opening te bieden. Zo kan een crimineel zichzelf toegang geven tot je complete systeem. Een Trojaans paard is een manier om een backdoor in je computer aan te brengen. Het verpakt zichzelf als andere software dan het eigenlijk is.
Naast deze voorbeelden bestaan er nog talloze soorten malware en virussen. Het is van groot belang om je computer te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Er zijn helaas veel mensen die misbruik maken van slecht beveiligde PC’s. Malware is voor hen een eenvoudige manier om gevoelige gegevens te stelen.
Zorg ervoor dat je computer altijd goed beveiligd is. Tref je toch malware op je computer aan? Het is van belang om in zo’n geval een specialist in te schakelen. Vaak blijft de kwaadaardige software op onvindbare plekken achter. Zonder dat je er erg in hebt blijft je computer geïnfecteerd. Zoek bijvoorbeeld computerhulp in Hilversum om je PC of laptop vrij te maken van malware en virussen.
Meer weten over hoe je een computer het best kunt beschermen? Het kan voor veel gebruikers leerzaam zijn om eens een computercursus te volgen. Zo leer je zelf om je te wapenen tegen malware. Zorg dat je je gegevens te allen tijde beschermt!
Over de Auteur
D2-PC in Hilversum helpt je met malware verwijderen.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen