Opnamestudio voor beginners
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Marcel van Ling | Via Artikel Post
Gezien: 1757 |
Aantal woorden: 592 |
Datum: Sun, 24 Feb 2013 |
0 commentaar
Dit artikel is geschreven voor muzikanten die thuis een kleine geluidsstudio willen beginnen. En kan dus hulp bieden voor het opnemen en produceren van eigen werk. Dit kan erg kostenbesparend zijn aangezien veel opnamestudio's duur zijn. Denk maar aan uurtarieven van 45 tot 80 uur. Bent u van plan om muziek op te nemen moet u zich wel bewust zijn dat de kwaliteit afhangt van veel factoren. Die zal ik gaan bespreken.
De opnameruimte van de studio
Elke opnamestudio heeft een ruimte die akoestisch zo goed mogelijk in balans is gebracht. Dit om vervelend klinkende reflecties van muren tegen te gaan en dus niet door de microfoon opgenomen kan worden. Luister maar eens naar de echo van uw kamer als u hard praat. Dit wilt u niet in uw geluidsopname terughoren. Daarom is het aan te raden om de muren gedeeltelijk te bedekken met geluidsabsorberend materiaal. Dit is in elke doe het zelf zaak te verkrijgen. Ook kunnen gordijnen ook al heel veel helpen.
De microfoon
Dit is ook erg belangrijk. Als de microfoon niet goed is, zal de opname ook niet goed zijn. Er zijn al microfoons van enkele tientallen euro's maar die leveren beperkte kwaliteit. Aan te raden is om meteen voor een goed te gaan. Een goede prijs/kwaliteit verhouding is de condensator microfoon Rode NTK. Wilt u een stapje hoger gaan, dan kunt u een Neumann aanschaffen. Of nog beter zelfs, een microfoon van Gonzo Audio (Nederlandse microfoon bouwer). Als u vocalen zoals rap of zang wilt gaan opnemen moet u een plop filter voor de microfoon hangen om zo het blazen en spugen in de microfoon tegen te gaan.
Van mic naar voorversterker
Het signaal van de microfoon moet versterkt worden. Dit doet de voorversterker (ook wel pre-amp genoemd). Hier zijn er ook veel van, de een van slechte kwaliteit en de ander van een goede. Een goede prijs/kwaliteit is de PRO AMPII van ART. Of de ISA One van Focusrite. Veel mensen kiezen voor het merk Behringer omdat deze goedkoop is maar daar zou ik niet aan beginnen aangezien deze gewoon niet van goede kwaliteit zijn.
Van voorversterker naar analoog digitaal convertor
Nu het signaal uitversterkt is moet het gedigitaliseerd worden om het te kunnen bewerken met de computer. Wederom bestaan er hier slechte en goede apparaten voor. Er zijn ook geluidskaarten die een ingebouwde voorversterker hebben met een AD convertor. Denk maar aan de Tascam US122. Als u begint met een compacte opnamestudio is dit de beste optie. Wilt u meteen groot uitpakken dan kunt u het best een AD convertor van Apogee aanschaffen. Dit bedrijf maakt erg betrouwbare apparatuur.
Conclusie
Iedereen kan beginnen met studio opnames. Naast een goede kwaliteit opnameapparatuur is ook enige kennis van het audio mixen nodig. Hiervoor bestaan workshops in audio mixen en kunnen u helpen uw muziekopnames tot een mooie productie te brengen. Ik wens u veel succes met uw muziekopnames.
Over de Auteur
Marcel van Ling is eigenaar van geluidsstudio MoSound in Zoetermeer en is muziekproducent. Hij geeft workshops in audio mixen en is gespecialiseerd in audio mastering.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen