FB pix Piano leren spelen: 5 stappen - Artikelpost

Piano leren spelen: 5 stappen

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1033 | Aantal woorden: 695 | Datum: | 0 commentaar

PianoVeel mensen willen piano leren spelen, maar worden afgeschrikt door de gedachte dat ze heel veel tijd moeten besteden aan het leren van muzieknoten. Als u echt wilt piano leren spelen dan moet u eerst alle negatieve gedachtes uitbannen en beginnen met een positieve instelling. Piano leren spelen kost inderdaad tijd en ja u zult moeten leren noten lezen, maar dit hoeft echt niet saai te zijn en hoeft zeker ook niet oneindig te duren voordat u zelfstandig kunt piano spelen. Volg de onderstaande 7 stappen nauwkeurig en u zult al snel zelfstandig een liedje kunnen spelen.

Stap 1: Raak bekend met de muzieknoten

Muzieknoten kunnen nu vreemd lijken, maar dat waren de letters van het alfabet ook toen u ze als kind voor het eerst zag. Uw nieuwsgierigheid en het constante gebruik van de geschreven en gesproken taal om u heen hebben uw vermogen gevormd om lezen en niet bang te zijn van geschreven woorden als u ze ziet. Hetzelfde gebeurt eigenlijk bij muzieknoten. Muzieknoten zijn het ABC van de muziek en met regelmatig oefenen, zult u leren hoe u noten moet lezen, net zoals u deze tekst leest. Hier gaan we dan:

Laten we beginnen met een een bekend deuntje uit “The sound of Music” Do-Re-Mi-Fa-So-La-Ti-Do, die kent u waarschijnlijk wel toch? Zing dit har dop. Muzieknoten worden genoteerd met de letters A B C D E F G. We zullen dit deuntje gebruiken om de toonhoogte van de noten te begrijpen en om de bijbehorende toetsen te leren.

De noot in het midden van het klavier of toetsenbord is de centrale C. Ga in het midden van de piano zitten en vindt de centrale C en leer de toetsen van de piano.

Tip: De noten op de op G-sleutel (boven) zijn de hoge noten en de F-sleutel (onder) zijn de lagere noten. De noten op de G-sleutel (hoge noten) komen overeen met de toetsen rechts van de centrale C en worden vaak met de rechterhand gespeeld, tenzij anders is aangegeven natuurlijk.

Stap 2: Raak bekend met de toetsen van de piano

De zwarte toesten worden gebruikt om de verhoogde (#) of verlaagde (b) noten te spelen en zitten op het toetsenbord in groepjes van 2 en 3. Kijk naar het totaal van 5 zwarte toetsen (1 groep van 2 en 1 groep van 3) op het het midden van uw piano.

De centrale C is de witte toets die links van de 2 zwarte toetsen zit in het midden van de piano. Plaats uw rechterduim op de centrale C. Als u naar boven of naar beneden gaat op het toetsenbord van de piano zult u opmerken dat de toets direct links naast het elk groepje van 2 zwarte toetsen de C is. 

Stap 3: Het spelen van Do-Re-Mi

Ga de noten spelen en beleef plezier aan het spelen van deuntje. Goed onthouden; begin bij de centrale C en ga van boven naar beneden op het toetsenbord van de piano en raak vertrouwd met de toetsen.

Stap 4: Ga een stapje verder

Laten we het een beetje interessanter maken en een ander makkelijk liedje spelen, bijvoorbeeld Jingle Bells. Bestudeer het diagram met toetsen en muzieknoten. Het 4/4 links van de sleutel betekent dat elke maat 4 kwartnoten heeft. Zie stap 5 hoe je moet tellen bij bladmuziek.

Stap 5: Muzieknoten en timing

Elke noot geeft aan hoeveel tellen hij krijgt (hoe lang u de toets ingedrukt moet houden)

  • Hele noot – 4 slagen of tijdseenheden 
  •  Halve noot – 2 slagen of tijdseenheden 
  •  Kwart noot – 1 slag of 1 tijdseenheid 
Herhaal stap 1 tm 5 totdat u het begrijpt en onder de knie heeft.

Over de Auteur

Geschreven door pianospelenvoorbeginners.nl

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[203 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo