verstandelijke beperking - Artikel Post - Artikel Marketing

verstandelijke beperking

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 365 | Aantal woorden: 617 | Datum: | 0 commentaar

Een verstandelijke beperking ook wel zwakzinnig, mentale handicap of geestelijke beperking genoemd is een ontwikkelsstoornis waarbij het verstandelijke vermogen achterloopt op dat van de gemiddelde mens. Vaak loopt de ontwikkeling significant achter waardoor er van een verstandelijke beperking wordt gesproken. Deze personen hebben moeite om fatsoenlijk te kunnen functioneren in de maatschappij. Vaak wordt daarom de term verstandelijke handicap, verstandelijke beperking, geestelijke handicap of geestelijke beperking gebruikt. De term geestelijke handicap of geestelijke beperking kan verwarrend werken. Soms wordt de term zwakbegaafd ook voor een verstandelijke beperking gebruikt. 

De oorzaak van kan erfelijk zijn of bijvoorbeeld aangeboren. Niet-aangeboren hersenletsel is ook goed mogelijk door bijvoorbeeld een ongeluk. Daarnaast zijn traumatische of metabole oorzaken ook mogelijk.

Daarnaast zijn er verschillende vormen van verstandelijke beperkingen:

Lichte zwakzinnigheid. 75 procent van de personen die een verstandelijke handicap hebben behoort tot de lichte zwakzinnigen. Dit zijn mensen met een intelligentie-quotiënt (IQ) van 50 tot 70 vergelijkbaar met een mentaal niveau van een kind tussen de 7 en de 11 jaar oud. Deze vorm werd voorheen ook wel debiliteit of debilitas genoemd.  Enkel aangepast lager onderwijs is mogelijk.

Matige zwakzinnigheid. 18 procent van de personen die een verstandelijke handicap hebben behoort tot de matige zwakzinnigen.  Dit zijn mensen met een intelligentie-quotiënt (IQ) van 35 tot 50. vergelijkbaar met een mentaal niveau van een kind van 7 jaar.

Ernstige zwakzinnigheid 7 procent van de personen die een verstandelijke handicap hebben behoort tot de ernstig zwakzinnigen Dit zijn mensen met een intelligentie-quotiënt (IQ) van 20 tot 35.

Diepe zwakzinnigheid 1 procent van de personen die een verstandelijke handicap hebben behoort tot de diepe zwakzinnigen Dit zijn mensen met een intelligentie-quotiënt (IQ) van onder de 20. Fatsoenlijk functioneren in de samenleving is niet mogelijk.

 

Behandeling is vaak niet mogelijk, echter is aangepast onderwijs wel mogelijk. Vaak is slechts een beperkte zelfstandigheid mogelijk, waardoor men vaak begeleidt woont. Een bekende vorm is het syndroom van down. Over de Auteur

Schrijven regelmatig over het brein op de website www.zobegaafd.nl

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Commentaar


Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[223 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[172 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[124 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo