Wat doet een bedrijfshulpverlener? - Artikelpost

Wat doet een bedrijfshulpverlener?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 527 | Aantal woorden: 446 | Datum: | 0 commentaar

Er moeten altijd voldoende bedrijfshulpverleners (BHV'ers) bij een bedrijf aanwezig zijn. Dit aantal is afhankelijk van de voorkomende taken en het aantal risico's binnen een bedrijf.

Wat?

Een BHV'er is een aangewezen persoon die eerste hulp bij ongevallen kan verlenen, brand kan bestrijden en werknemers kan evacueren bij een noodsituatie.

Er staat niets in de wet aangegeven over een verplicht aantal BHV'ers binnen een bedrijf. Wel moet je bij het bepalen van het aantal BHV'ers en de organisatie hiervan rekening houden met de grootte van je bedrijf en de risico's binnen het bedrijf. Werknemers die bijvoorbeeld op hoogte en met zware voorwerpen werken lopen meer risico's dan werknemers die op kantoor met een computer werken.

Er zijn veel cursussen zoals een BHV cursus of een EHBO cursus welke ervoor zorgen dat de BHV'er zijn taak goed kan uitvoeren. Wanneer de risico's in een bedrijf klein zijn, is een BHV cursus vaak al genoeg. Zo niet, dan is het goed om de BHV'er een complete EHBO-cursus en een opleiding Brandbestrijding te laten volgen.

Aantal BHV'ers

Naar aanleiding van de risico-inventarisatie en evaluatie (RIE) berekening kun je kijken hoeveel BHV'ers er minimaal binnen het bedrijf aanwezig moeten zijn. In de wet staan geen eisen aan het aantal BHV'ers gesteld. De werkgever mag altijd zelf de taak van BHV'er op zich nemen als hij maar voldoende deskundigheid, uitrusting en ervaring heeft. Wanneer de werkgever afwezig is, moet er een andere opgeleide BHV'er aanwezig zijn.

Wanneer er één of meer BHV'ers niet op alle dagen aanwezig zijn wanneer je bedrijf geopend is, moet je ervoor zorgen dat je meer BHV'ers opleidt dan er verplicht aanwezig moeten zijn. Hierdoor voorkom je dat BHV'ers afwezig zijn wanneer er een ongeval plaatsvindt, met al de gevolgen van dien. Er dient ook een extra BHV'er aanwezig te zijn voor iedere mindervalide werknemer.

De opleiding

Samen met de werknemers moet de werkgever zorgen dat iedereen weet wat je moet doen en laten tijdens een noodsituatie. Om deze reden moet jij als werkgever ervoor zorgen dat alle BHV'ers beschikken over een goede opleiding en uitrusting om hun taken goed uit te voeren. Daarbij is het van belang dat de BHV'ers periodiek een herhalingscursus volgen. Dit is echter niet verplicht.Over de Auteur

Sanne Vermeulen schrijft graag over mode en lifestyle.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: 1.0
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
ComputerComputer

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[349 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[147 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[116 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo