FB pix Wat is kunstgeschiedenis? - Artikelpost

Wat is kunstgeschiedenis?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 2056 | Aantal woorden: 335 | Datum: | 0 commentaar

Dat kunstgeschiedenis ‘de geschiedenis van de kunst’ is mag dan wel waar zijn, maar het is uiteraard ook nogal kort door de bocht. Uiteraard kan een kort artikeltje als dit de discipline ook niet in een paar alinea’s uit de doeken doen – desalniettemin zullen hier kort enkele aspecten van wat de kunstgeschiedenis zoal inhoudt besproken worden.

Binnen de kunstgeschiedenis wordt gekeken naar een breed aantal verschillende soorten kunst. Beeldende kunst, dans, theater, architectuur, muziek, alles hoort tot de cultuurproductie die we de schone kunsten noemen. Deze kunsten worden veelal geanalyseerd aan de hand van de verschillende perioden en stromingen waartoe zij behoren. In Europa ligt zeker voor inleidende cursussen de focus veelal op Europese kunst. Hierbij wordt de Griekse en Romeinse Oudheid veelal als beginpunt genomen, in verband met de grote invloed die de kunst uit deze periode op de latere Westerse kunst uitgeoefend heeft.

Afgezien van dat kunst op basis van uiterlijke kenmerken geanalyseerd kan worden, wordt kunst binnen de discipline van de kunstgeschiedenis vaak ook binnen cultuurtheoretische of maatschappelijke vraagstukken bekeken. Zo weerspiegelt kunst vaak op diverse interessante manieren de maatschappij waarin zij gecreëerd is, maar kan kunst op haar beurt ook de maatschappij beïnvloeden. Andere interessante invalshoeken zijn bijvoorbeeld estheticafilosofieën,  de relatie tussen kunst en politiek of kunst en economie, en natuurlijk de geschiedenis van de kunstgeschiedenis zelf.

De kunstgeschiedenis is een boeiend veld wat nog steeds op diverse gebieden volop in ontwikkeling is. Als bovenstaande je interesse gewekt heeft, zijn er genoeg manieren waarop je je kunsthistorische kennis kunt verbreden – misschien door een cursus kunstgeschiedenis of een lezing bij te wonen!

 Over de Auteur

 

Heeft u interesse in het volgen van een cursus kunstgeschiedenis? Kunsthistorica Hanneke Lenders geeft inleidende en verdiepende cursussen kunstgeschiedenis in hartje Utrecht!

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

De ontdekking van Holland
De ontdekking van Holland

€ 26,99
Toon product

The Subtle Art of Not Giving a F*ck
The Subtle Art of Not Giving a F*ck

€ 15,95
Toon product

Sneaker Freaker. The Ultimate Sneaker Book
Sneaker Freaker. The Ultimate Sneaker Book

€ 30,50
Toon product

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[199 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[94 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo