Wat zijn de voordelen van een ondernemingsraad cursus? - Artikelpost

Wat zijn de voordelen van een ondernemingsraad cursus?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 193 | Aantal woorden: 1227 | Datum: | 0 commentaar

Misschien heb je er nog nooit van gehoord een ondernemingsraad. Maar deze raad doet als het goed is meer voor je dan je denkt. Mocht de ondernemingsraad niet werken zoals ze eigenlijk zouden moeten doen dan is het aan te raden om een ondernemingsraad cursus te volgen. Maar voordat we dieper op deze cursus ingaan, leggen we eerst uit wat een ondernemingsraad doet en waar ze voor staan. 

Wat is een ondernemingsraad?

Een bedrijf dat meer dan 50 werknemers heeft, is verplicht om een ondernemingsraad te hebben. Deze raad draagt bij aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden binnen het bedrijf. De raad vergadert over de omstandigheden op de werkvloer of er iets verbetert kan worden met betrekking tot de werknemers en de diversiteit op de werkvloer. Ze geven adviezen wanneer zij denken dat er iets dient te veranderen. De adviezen geven ze door aan de managers of de baas van het bedrijf. Het is dan de bedoeling dat deze adviezen doorgevoerd worden zodat de arbeidsomstandigheden verbeteren. 
Binnen de ondernemingsraad zitten medewerkers van het bedrijf. Zij kunnen gekozen worden door de andere werknemers. Het beste is als de raad uit werknemers van verschillende afdelingen bestaan. Op die manier kom je achter elk knelpunt van de afdelingen binnen het bedrijf. 


Mocht de ondernemingsraad in het bedrijf niet goed functioneren dus niet vergaderen over eventuele problemen of verbeteringen met betrekking tot de arbeidsomstandigheden. Dan is het verstandig om de raad een boost te geven. Dit kan door middel van een maatwerktraining ondernemingsraad.  


Wat is het voordeel van een cursus?

Het voordeel van een ondernemingsraad cursus is dat het externe partij die de cursus leidt kijkt hoe de raad functioneert. Aan de hand van een analyse of een OR scan gaan ze kijken wat de dynamiek is tussen de leden en hoe het verbetert kan worden. Ook bij nieuwe leden binnen de OR die nog niet zo goed weten hoe ze moeten functioneren binnen de raad kan zo een cursus bijdragen. 

Wat voor soort cursussen zijn er?

Omdat er binnen de ondernemingsraad diverse problemen kunnen zijn, zijn er diverse cursussen. Zelfs als je niet zo goed weet wat voor probleem er binnen jouw OR is, kan aan de hand van een scan gezocht worden naar het probleem. Hieronder geven we een toelichting van de diverse cursussen die er zijn:


Starttraining

Deze training is zeer geschikt voor een nieuwe ondernemingsraad. In deze training staat centraal hoe de nieuwe raad zo snel mogelijk efficiënt aan het werk kan gaan. Ook wordt er besproken wat er verwacht wordt van de raad. 


Invloed op besluitvorming 

De ondernemingsraad is opgezet om adviezen te geven over arbeidsomstandigheden. Hoewel ze deze adviezen met goede bedoelingen geven aan de managers, kan het zo zijn dat het niet altijd opgevolgd wordt waardoor de problemen op de werkvloer niet veranderen. In deze training ‘invloed op besluitvorming’ leert de ondernemingsraad hoe ze meer invloed kunnen krijgen op de managers als het gaat om het geven van adviezen. 


Training voor nieuwe leden

 

De training ondernemingsraad voor nieuwe leden is speciaal (zoals de naam al zegt) voor nieuwe leden binnen de OR. In deze training ligt de focus op het functioneren van het nieuwe lid.


Over de Auteur

Een particulier die het leuk vindt om over verschillende onderwerpen te schrijven, 

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
ComputerComputer

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[371 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[169 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[149 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo