De 3 zwaarste aardbevingen in Nederland - Artikelpost

De 3 zwaarste aardbevingen in Nederland

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 303 | Aantal woorden: 404 | Datum: | 0 commentaar

Aardbevingen… Je hoort er regelmatig over in het nieuws. In de landen rondom de Grote Oceaan of het altijd actieve Japan. De natuur is hier in de meeste gevallen verantwoordelijk voor het krachtige geweld. Ook in Nederland komen er bevingen voor. Hier is echter vaak sprake van menselijk ingrijpen. In deze blog vertellen wij je meer over de drie grootste aardbevingen die ons land in de afgelopen 200 jaar heeft gekend.

1. Roermond (1992) - sterkte: 5.8

De krachtigste aardbeving - met het epicentrum in Nederland - vond in Roermond plaats. In de vroege ochtend van 13 april 1992 werden de inwoners van dit Limburgse plaatsje van het bed gelicht. Met een sterkte van 5.8 op de schaal van Richter was de beving tot in Tsjechië, Zwitserland, Frankrijk en Engeland te voelen. De schade bleef - mede dankzij de diepte van de beving - relatief beperkt.

2. Uden (1932) - sterkte: 5.0

Zestig jaar eerder was het raak in Uden. De Brabantse stad werd getroffen door een aardbeving met een sterkte van 5.0 op de schaal van Richter. De beving was in vrijwel heel Nederland goed te voelen. Daarnaast waren er ook meldingen in België, Londen en ons buurland Duitsland.

3. Heerlen (2002) - sterkte: 4.9

Ruim 15 jaar geleden vond de twee na zwaarste aardbeving in Nederland plaats. Het epicentrum lag in het Duitse dorp Alsdorf - zo’n 15 kilometer bij Heerlen vandaan. Hierdoor was de beving in een groot deel ons land te voelen. Vooral in Duitsland bracht het geweld veel schade toe. Er ontstonden scheuren in huizen en door de trillingen kwamen hele dakpannen en schoorstenen naar beneden. In Nederland bleef de schade beperkt.

Risicogebieden van vandaag

Aardbevingen zijn niet iets van het verleden. Sterker nog: ze komen vandaag de dag veelvuldig in het nieuws. Actiecomités en frequente bevingen in Groningen zorgen ervoor dat we er niet over uit raken gepraat. Woon je in de wijde omtrek van Loppersum en wil je aardbevingsschade melden? Dan kun je op de website van Schade door Mijnbouw een melding doen. Zij nemen deze vervolgens zorgvuldig in behandeling.Over de Auteur

Officiele instantie voor de melding van aardbevingschade

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[306 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[182 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[126 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo