De wereld bestaat uit puzzelstukjes - Artikel Post - Artikel Marketing

De wereld bestaat uit puzzelstukjes

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 254 | Aantal woorden: 362 | Datum: | 0 commentaar

Zuid Amerika past met een beetje fantasie precies in Afrika. Vraag jij je ook wel eens af waarom Australië en Antarctica zo afgelegen liggen? Dit zijn allemaal verklaarbare verschijnselen omdat de wereld uit een aantal puzzelstukjes genaamd platen bestaat. Er zijn meerdere grote platen zoals de Noord- en Zuid-Amerikaanse, Euraziatische en Afrikaanse plaat. Daarnaast kent de wereld ook een aantal kleinere platen zoals de Nazca, Scottia en Indische plaat.

Sommige van deze kleinere platen zaten ooit vast aan andere continenten. Zo zat de Indische plaat vroeger vast aan Afrika, maar tegenwoordig aan Azië. Doordat India nog steeds met vrij hoge snelheid op de rest van Azië inbeukt wordt de Himalaya en Karakum gevormd. Deze bergketen groeit nog steeds met een aantal centimeters per jaar dankzij India.

Andere kleinere platen zijn resten van een oud continent. Zo is de Nazca plaat een overblijfsel van het verdwenen continent Farallon, wat nu grotendeels onder Noord en Zuid-Amerika is geschoven. ook hierdoor ontstaan bergen in de vorm van de Rocky mountains en de Andes.

Op andere plekken ontstaan juist nieuwe stukken land. voorbeelden hiervan kunnen we midden in de Atlantische oceaan vinden, waar de mid-atlantische rug een grote bergketen vormt van noord naar zuid. Deze keten wordt gevormd omdat beide Amerika's in een tegengestelde richting bewegen van de Euraziatische en Afrikaanse plaat. Eilanden zoals de Canarische en de Azoren krijgen hierdoor de kans om boven water te komen met behulp van vulkanisme. Ook Ijsland is onderdeel van deze bergketen. Vulkanen en aardbevingen kan je zien als de hulpmiddelen die de aarde gebruikt om deze wereld tot een paradijs te vormen.

Wil jij nou meer te weten komen over het ontstaan en de vorming van deze wereld? Neem dan eens een kijkje op vergeetdewereld.nl. Deze website bevat uitgebreide informatie op een toegankelijke manier geschreven zodat we allemaal een stukje slimmer worden.Over de Auteur

Erik is een liefhebber van geografie en leert het liefst elke dag meer over deze wereld. Deze informatie deelt hij nu ook met julie!

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Jouw naam:


Jouw email:


Commentaar

Type de code over die je hieronder ziet (beveiliging tegen Spam en geautomatiseerde aanmeldingen)

Visual CAPTCHA


Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[391 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[120 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[118 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[113 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo