FB pix Flink verzet windmolens - Artikelpost

Flink verzet windmolens

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 3410 | Aantal woorden: 552 | Datum: | 0 commentaar

Burgers van onder andere de gemeente Emmen ondernemen stappen tegen de plannen van minister Kamp. Het betreft de windmolenparken dat 6000 MW zou moeten opbrengen. Ondanks het verzet kan de overheid gebruik maken van een regeling die het besluit kan afdwingen.

Windmolens op land

De Nederlandse overheid zet opeens druk achter de plannen voor duurzame alternatieven voor energie. Hoewel er veel tegen druk is tegen de windenergie opwekking op land wordt er vlot land toegewezen voor windmolens. Minister Kamp zet flink druk achter de plannen om zijn Energieakkoord te halen. Kamp kampt met tegen druk van niet alleen bewoners, maar ook het lokale bestuur werkt tegen. Een burgerinitiatief is zelfs opgezet om als collectief naar de nationale ombudsman te stappen. Dit om de besluiten aan te vechten en toch nog de windmolens op afstand te houden.

Niet democratisch

Minister Kamp beroept zich op de RCR. Dit staat voor de rijkscoördinatieregeling. Hiermee kan minister Kamp de democratie negeren en zijn plannen doordrukken. Normaal gesproken zou deze regeling alleen tellen voor windparken vanaf 100 MW maar er zijn al voorbeelden geweest dat aparte parken opeens bij elkaar worden opgeteld en opeens de capaciteitslimiet halen. Naast de RCR bestaat er ook een regeling op provinciaal niveau.

Het protest

Vier Nederlanders hebben een initiatief genomen en stappen richting de nationale ombudsman. Zij willen een onderzoek naar de informatie waar het ministerie over beschikt. Dit onderzoek zal de besluitvorming evalueren rond de toewijzingen van land voor windmolens. Het land dat nu toegewezen is aan de parken, ligt te dicht bij de bebouwde kom volgens de heer N. Broekema. Dit is één van de Nederlanders die de brief heeft opgesteld. “Wij zijn echt niet tegen windenergie, maar willen vragen stellen over de bestemmingsplannen en dat kan niet nu de democratie omzeilt wordt.” Drenthe is niet anti-duurzame energie, maar in vergelijking met dergelijke gas en licht initiatieven dienen burgers niet zomaar gepasseerd te worden. In de brief wordt onder andere genoemd dat de regering diverse milieu rapportages genegeerd worden en dat het lawaai dat een dergelijke windmolen produceert niet genoeg in acht wordt genomen.

Meer windmolens wordt lastiger

Dit is slechts de eerste 6000 MW aan wind energie op land die geplaatst dient te worden. Dit is echter nog lang niet genoeg voor de doelstellingen van 2020 die Kamp belooft heeft te behalen. Er zal zeker nog eens 6000 MW aan windmolens neergezet moeten worden. De tegen druk zal misschien nog wel groter zijn dan de eerste keer.Over de Auteur

Schrijver over duurzame en andere energie nieuwtjes in de wereld. 

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[203 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo