Houtwormen herkennen en bestrijden
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: EliseKlepper | Via Artikel Post
Gezien: 800 |
Aantal woorden: 366 |
Datum: Wed, 25 Nov 2015 |
0 commentaar
Houtwormen
Houtwormen zijn mythische diertjes. Vooral in de Donald Duck komen ze vaak voor. Eigenlijk zijn houtwormen een verzamel naam voor verschillende kevers en torren. Vaak worden houtwormen herkent aan de gaatjes in het hout, niet zozeer aan de houtworm zelf. In Nederland zijn de meeste houtwormen larven van Boktorren en Klopkevers. Er zijn verschillende soorten Boktorren maar in Nederland is er maar een verantwoordelijk voor de schade. De Huisboktor. Deze is meestal 1 tot 2,5 cm lang en is bruinzwart met twee grijze vlekken op zijn rug. De larve is ook groot, wel 3cm. Hij is wit-achtig van kleur en heeft grote kaken. Daarmee richt hij veel schade aan. U kunt ze herkennen doordat de schade aan het hout ovaal is en ongeveer 6 tot 9 mm groot is.
Andere soorten
Een andere soort houtworm is de grote houtwormkever. De schade aan hout komt niet door de kever, maar door de larve. Die kan wel 11 mm groot worden en heeft een c-vormig lichaam. Naast de grote houtwormkever bestaat er ook de Sprinthoutkever. Deze is te herkennen aan zijn slanke langwerpige lichaam en bruine kleur. De larve wordt ongeveer 6 mm groot en is vaalwit.
De meeste houtwormen leggen hun eitjes in hout. In het hout komen ze uit en voeden ze zich met het hout. De larven leven erg lang voordat ze zich ontpoppen, 3 tot 5 jaar. Al het voeden gebeurt in het hout. Dus meestal ziet u ze pas als de larven willen ontpoppen en ze het hout verlaten. Het binnenste is dan al volledig aangetast.
Het is belangrijk om de soort goed te herkennen om de juist bestrijdingsmethode toe te passen. Daar hebben wij als ongediertebestrijders in Groningen veel ervaring mee. Vermoed u houtwormen, aarzel dan niet. Hoe eerder de bestrijding begint hoe sneller de vernieling van uw (dure) hout stopt.
Over de Auteur
Door jarenlange expertise kunnen wij u goed adviseren over houtwormen.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen