In welke opzichten draagt hergebruik bij aan het milieu?
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: artikelplaatsen | Via Artikel Post
Gezien: 505 |
Aantal woorden: 432 |
Datum: Mon, 8 Jul 2019 |
0 commentaar
Milieu is een hot item in de politiek. Het wordt tijdens verkiezingen aangekaart als een groot agendapunt. Mensen laten hun stem er vanaf hangen. Wij als burgers kunnen natuurlijk het milieu helpen door niet te lang te douchen of zonnepaneeltjes op ons dak te leggen. Ook kunnen we bijdragen aan een beter milieu door spullen te hergebruiken of een nieuw leven in te blazen.
Circulaire economie
Laten we er eerst maar even een ‘dik’ begrip tegenaan gooien. Circulaire economie is een economisch en industrieel systeem waarin grondstoffen niet worden uitgeput. In plaats daarvan worden reststoffen gebruikt voor de productie. Kort Gezegd worden spullen die afgedankt zijn door de samenleving opnieuw gebruikt. Een circulaire economie levert dus op dat er minder onnodige grondstoffen worden gebruikt. De ingrediënten zijn immers al aanwezig.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Als we op landelijk niveau spullen willen hergebruiken hebben we de steun van grote bedrijven nodig. Hergebruik heeft natuurlijk positieve voordelen voor de natuur. Als bedrijven het goede voorbeeld geven, zullen de consumenten sneller volgen. De ‘awareness’ wordt dan als het ware verhoogd.
Afval scheiden
Natuurlijk kun jij zelf ook bijdragen aan een circulaire economie. Door spullen te recyclen draag je bij aan een beter milieu. Op zoek naar meer informatie over een afvalbak? Voornamelijk verpakkingen en plastic worden gerecycled. Afval scheiden is voor het hergebruik en de recycling erg belangrijk.
Voordelen van hergebruik
Er zijn minder grondstoffen nodig en er hoeven minder bomen gekapt te worden. Ook is er minder aardolie nodig om de producten te maken. Hergebruik zorgt er ook voor dat je minderen landbouwgrond nodig hebt voor de productie van hout en katoen. Hierdoor houd je meer grond beschikbaar voor de productie van voedsel. Als kers op de taart dalen de broeikasgassen, omdat hergebruik van materialen minder energie kost dan nieuwe productie.
Hergebruiken begint bij jezelf
Begin altijd om naar jezelf te kijken. Vanuit daar kun je de wereld om je heen inspireren en eventueel aanzetten tot verandering. Begin klein. Koop alleen spullen wanneer je het nodig hebt. En wanneer je spullen wilt wegdoen, bedenk dan of je het product niet ergens anders voor kan gebruiken.
Over de Auteur
Marien van Ham
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen